x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Show total cu avioane supersonice

Show total cu avioane supersonice

de Theodora Şutiu    |    20 Iul 2018   •   10:15
Show total cu avioane supersonice
Sursa foto: Victor Stroe

Cel mai mare spectacol aerian din România, Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition, va avea loc sâmbătă, 28 iulie, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu şi Romaero. Organizatorii anunţă pentru ediţia de anul acesta un program ieşit din comun.

"Numărul foarte mare de participanți, în evoluții aeriene sau la sol, a stârnit un interes deosebit pentru BIAS, astfel încât foarte mulți spectatori, jurnaliști, bloggeri și plane-spotteri vor veni din străinătate special pentru eveniment. Sunt aşteptaţi şi în 2018 peste 15.000 de spectatori, pe tot parcursul zilei", spune Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă.

Aflaţi în prim planul oricărui show aerian organizat în lume, Turkish Stars (Türk Yıldızları) au venit pentru prima dată la BIAS în 2012; s-au întors în 2015; și iată-i, din nou, invitați speciali, la ediția noastră specială. Ceea ce-i face deosebiți este faptul că sunt singura formație de acrobație ce zboară cu opt avioane supersonice. Mai mult, încă din 2001, înregistrau un record mondial, evoluând în faţa unui public de un milion de spectatori. Avioanele de luptă NF-5 sunt preferate de Turkish Stars datorită sistemelor electronice de bord, dar și performanțelor tehnice, acestea având un design potrivit zborurilor supersonice, de până la 1315 km/oră.

White Red Sparks, echipa de acrobaţie a Forţelor Aeriene Poloneze marcheză prima prezenţă la BIAS. Totodată, cehii de la Flying Bulls vor fi prezenţi cu şapte aeronave, mult mai multe ca în anii anteriori.

Acrobaţie cu elicopterul-stropitoare

Atunci când vine vorba de acrobaţii în aer, la BIAS nu există vedete: "Este greu de apreciat cine este starul. Pe lângă avioanele Forțelor Aeriene Române, avem echipele de acrobație (avion, planor) și parașutiștii de la Aeroclubul României. Flying Bulls vin cu șapte aeronave (dintre care un elicopter), fiecare dintre ele fiind o bijuterie. Putem vedea un elicopter utilitar (utilizat curent în agricultură) care face acrobație! Pilotul este român. Nu vor lipsi nici deja celebrii Iacari Acrobați, nici multiplul campion mondial la acrobație Jurgis Kairys, nici artificiile și nici efectele pirotehnice. Forțele aeriene din alte ţări NATO și-au trimis reprezentanții, iar spectaculosul Boeing AWACS al NATO va putea fi vizitat în expoziția statică, la sol, alături de multe alte aeronave militare de excepție. Cei de la Turkish Stars (echipa forțelor aeriene din Turcia) aflați la a treia prezența la BIAS, pot aspiră oricând la rangul de supervedetă a oricărui mare show aviatic, fiind singură trupă de acrobație pe avioane supersonice", spune Valentin Iordache.  

Activităţi speciale

Expoziția de aviație generală face parte, încă din 2012, din eveniment. Aici vor avea standuri atât organizatorii și partenerii BIAS cât și producători și distribuitori de avioane ușoare și ultraușoare, inclusive de business. Zona de alimentație public va aduce, pe lângă obișnuitele grătare și tonete de înghețată, tot conceptul de  street-food.

Prezenţele româneşti

Pentru că, anul acesta, Aeroclubul României ajunge la venerabila vârstă de 95 de ani, echipele sale de acrobaţie (Hawks of Romania, Vulturii Tricolori, Blue Wings, Lotul Naţional de Paraşutism, White Wings, The Pelicans) ne pregătesc un spectacol grandios: peste 30 de aeronave, peste 40 de parașutiști, peste 40 de piloți, 27 tehnicieni și ingineri, nenumărați sportivi și voluntari ai Aeroclubului României se antrenează pentru a prezenta, la cel mai important eveniment al anului, imaginea Aviației Sportive din România.

"Avioanele militare F15, F16, F18, Mirage 2000, Eurofighter Typhoon sau Tornado sunt spectaculoase chiar și la sol, dar noi le vom vedea, pe cele mai multe, în evoluții"

Valentin Iordache, purtător de cuvânt Otopeni.

Recomandare fermă pentru spectatori: atenție la mijloacele de deplasare către aeroport -  în zonă nu sunt locuri de parcare. De asemenea, atenție la haine – e posibil să fie foarte cald, mai ales la prânz. Şepcute, pălării, haine cu protective UV sunt necesare mai ales pentru copii.

 

 

×
Subiecte în articol: Show cu avioane