x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Simptome de COVID, date de însingurare

Simptome de COVID, date de însingurare

de Mariana Zaharia    |    16 Apr 2020   •   12:00
Simptome de COVID, date de însingurare

Psihologii atrag atenția: însingurarea poate da simptome fizice precum probleme respiratorii, dureri de cap sau de stomac. Adică, un tablou care poate să ne dea sentimenul că am fi infectați cu coronavirus. Specialiștii ne-au dat câteva sfaturi legate de cum putem trece bine peste această perioadă.

 

Este Săptămâna Mare, iar Paștele de anul acesta va fi, cu siguranță, unul atipic. Fără mese mari în familie, fără întâlniri cu rudele sau mers la grătare la pădure, românii vor avea de trecut peste câteva zile care își vor pune amprenta asupra stării psihice. Specialiștii spun că primul pas pe care trebuie să îl facem este să acceptăm lucrurile așa cum. Iar dacă simțim că nu putem face asta singuri, să cerem ajutor.

„Starea emoțională din prezent este diferită, pentru că ceea ce trăim este diferit în istoria vieții. Ce ar trebui să facem ca să combatem stările de anxietate, teama, panica, are un răspuns diferit de la o persoana la alta, fiind strâns legat de structura de personalitate. Întrucât neliniștea nu este doar o stare emoțională, o vom resimți ca o stare de agitație, cu mușchii încordați, palpitații, imposibilitatea de a sta într-un loc. Vom simți pregnant nevoia de a vorbi cu cineva, pentru a ne securiza. Într-o familie funcțională, putem vorbi cu partenerul de cuplu, pentru că relația este profund emoțională. Va fi persoana care va scoate la suprafață resursele. Pentru cei singuri există resursele exterioare, mai ales specialiștii. Dacă este la îndemână, un prieten semnificativ poate fi potrivit pentru a ne sfătui cui să cerem ajutorul, pentru că nu este corect să îl încărcăm emoțional. Sprijinul unui amic ar putea scoate în evidență vulnerabilitățile. Și prietenii trăiesc același lucru. Atunci este corect să apelăm la specialiști”, spune psihologul piteștean Codruța Lazăr.

Sunt spitale de stat și private care au pus la dispoziție telefoane, distress call. Colegiul Psihologilor din România are un site pe care l-a numit psicovid.ro. Există și o pagină de Facebook cu același nume, unde persoanele pot alege specialiști cu care să vorbească. Avem nevoie de o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe, legume, omega3 și ciocolată neagră, care crește nivelul de serotonină. Și mierea are proprietăți benefice asupra stării psihice.

Un sfat pe care ni-l dau specialiștii este să ne concentrăm pe întâmplări pe care le-am trecut cu bine. Ajută mult psihicul acum să ne amintim și să ne focusăm asupra unui moment în care ne-am simțit puternici. Astfel, explică psihologii, vom putea trece peste situația actuală.

 

De Paște, este recomandat să vorbiți cu psihologi. Rudele și prietenii v-ar putea încărca emoțional, pentru că sunt în aceeași situație grea.

×