x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sindicaliştii din Sănătate, din nou în stradă

Sindicaliştii din Sănătate, din nou în stradă

de Monica Cosac    |    14 Mar 2019   •   11:07
Sindicaliştii din Sănătate, din nou în stradă
Sursa foto: Victor Stroe

Peste 200 de membri ai Federaţiei Sanitas, sosiţi din mai multe colţuri ale ţării, au protestat, ieri-dimineaţa, în faţa Ministerului Sănătăţii, nemulţumiţi de efectele pe care OUG 114/2018 şi Legea 153/2017 le au asupra angajaţilor din domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi medicinei şcolare. Potrivit sindicaliştilor, „actele normative cu caracter salarial din ultimii doi ani sunt contradictorii şi au prevederi interpretabile care au condus la aplicarea lor neunitară şi discriminatorie”.

Pichetarea Ministerului Sănătăţii este a doua acţiune dintr-o serie de proteste programate de liderii Sanitas, după ce săptămâna trecută, au pichetat sediul Ministerului de Finanţe. Aceştia consideră că OUG 114 afectează grav salariile angajaţilor din sănătate şi din asistenţa socială. „Stop discriminărilor! Peste 90% din personalul sistemului sanitar e supus unei forme de discriminare privind veniturile, faţă de alţi colegi”, este mesajul scris pe una dintre pancatele purtate de sindicalişti. „Legea 153/2017 a creat un nivel ridicat de aşteptare, iar OUG 114/2018 a produs o gravă afectare a evoluţiei fireşti a veniturilor salariaţilor din sănătate şi asistenţa socială, (...) actele normative cu caracter salarial din ultimii doi ani sunt contradictorii şi au prevederi interpretabile care au condus la aplicarea lor neunitară şi discriminatorie, (...) ianuarie 2019 nu a adus creşteri reale de venituri salariaţilor care, conform Legii 153/2017, urmau să beneficieze de acestea, iar celor care au beneficiat de creşteri în martie 2018 limitele impuse de OUG 114/2018 le-au produs pierderi importante de venituri”, susţin reprezentanţii Sanitas.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a avertizat că sindicatele din Sănătate vor declanşa greva generală în cazul în care comunicarea şi dialogul social cu Guvernul vor rămâne la fel de proaste.

„Rămâne stabilit un miting uriaş în aprilie, indiferent de dată. Şi apoi, dacă lucrurile stau tot aşa, facem grevă. Grevă, pentru că vrem să facem Parlamentul să înţeleagă că nu trebuie să te joci cu sănătatea pacienţilor, a oamenilor, şi să nu îţi baţi joc de cei care trebuie să ofere sănătate - bună, rea, cum o consideră unii, ea trebuie oferită tuturor”, spune Leonard Bărăscu, preşedinte Sanitas.

Negocieri reluate

În urma discuţiilor purtate cu liderii sindicali, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că negocierea Contractului Colectiv de Muncă în Sănătate va fi reluată, însă nu este luată în calcul renunţarea la plafonarea sporurilor salariale ale angajaţilor din sănătate, deoarece plafonarea este inclusă în Ordonanţa 114. Pintea a recunoscut, însă, că majorările veniturilor angajaţilor din sănătate au fost mai mici din cauza plafonării acestor sporuri salariale.

 

 

 

×
Subiecte în articol: protest sanitas