x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sindicaliştii din sănătate încep luni protestele, cu o grevă japoneză de o săptămână

Sindicaliştii din sănătate încep luni protestele, cu o grevă japoneză de o săptămână

31 Mar 2016   •   14:38
Sindicaliştii din sănătate încep luni protestele, cu o grevă japoneză de o săptămână

Federaţia Sindicală 'Hipocrat " din România şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) încep luni seria de proteste anunţate, care debutează cu grevă de tip japonez, cu banderolă.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, decizia a fost luată după întâlnirea pe care conducerea celor două formaţiuni au avut-o la începutul săptămânii trecute cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, şi cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac. Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Solicitările FS 'Hipocrat' şi CFSMR vizează aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă); asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate; creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

Potrivit reprezentanţilor celor două federaţii, membre CNS 'Cartel ALFA', cauza demarării acţiunilor de protest este tergiversarea luării unor decizii la nivel guvernamental.

Conform calendarului protestelor, în 21 - 27 martie va fi organizată grevă japoneză cu banderolă, pe 28 martie revendicările vor fi susţinute la Camera Deputaţilor, în Comisia de Sănătate, pe 31 martie va fi pichetat Ministerul Muncii, unde va fi depusă lista cu revendicări, pe 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, va fi pichetat Ministerul Sănătăţii, în perioada 11 - 17 aprilie va fi organizată grevă de avertisment, cu încetarea activităţii timp de 2 ore, iar în 18 aprilie va fi declanşată greva generală, cu susţinerea unei treimi din activitate şi asigurarea Urgenţelor.

Federaţiile semnatare atrag atenţia că, în lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parţială a activităţii, disfuncţionalităţile create căzând exclusiv în responsabilitatea Guvernului României.

Protestul este susţinut şi de Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Societatea Naţională de Medicina Familiei din România, Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie din România, precum şi mai multe filiale judeţene ale Colegiului Medicilor din România.

'Primăvara medicală este un semnal. În primul rând, este un semnal pentru medici, care de 26 de ani suportă cu stoicism o reformă continuă fără nicio finalitate, impunerea unei birocraţii excesive fără o necesitate evidentă şi o presiune constantă datorată factorului politic. În al doilea rând, este un semnal pentru pacienţi, care ne-am dori să fie alături de noi pentru că doar o schimbare a condiţiei medicului va însemna un tratament mai bun şi, mai ales, corect pentru fiecare bolnav. În al treilea rând, ne adresăm colegilor noştri farmacişti, asistenţi, infirmieri, biologi, fizicieni, care ştiu şi ei la fel de bine că lucrurile din sistem nu mai pot merge aşa, şi că fiecare dintre noi este un complice, fie numai prin tăcere. Este un semnal pentru alte organizaţii profesionale sau sindicale, care trebuie să înţeleagă că este inacceptabil ca sectorul Sănătate să aibă cel mai scăzut nivel al veniturilor din toate sectoarele de activitate. Şi nu în ultimul rând, vrem să fie un semnal pentru politicieni, care trebuie la rândul lor să înţeleagă că nu este suficient să vorbească despre Sănătate ca prioritate naţională şi ca obiectiv strategic, ci trebuie să îşi asume un set de măsuri concrete, pentru care să fie direct responsabili', se menţionează într-un comunicat al Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical. AGERPRES

×