x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sindicaliștii și CMR cer testarea tuturor angajaților din Sănătate

Sindicaliștii și CMR cer testarea tuturor angajaților din Sănătate

de Monica Cosac    |    27 Mar 2020   •   09:21
Sindicaliștii și CMR cer testarea tuturor angajaților din Sănătate

Reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară au solicitat, ieri, modificarea procedurilor de testare pentru noul coronavirus, precum și testarea urgentă a tuturor salariaților din sănătate, în contextul în care tot mai multe cadre medicale sunt depistate cu COVID-19 sau sunt băgate în izolare după ce au intrat în contact cu pacienți infectați. Mai mult, Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că, pe lângă medici, este necesară și testarea „fără excepție”, a tuturor pacienților care ajung în spitale. „Pandemia NU se tratează ca o boală obișnuită”, avertizează și medicul urgentist Tudor Ciuhodaru, care face un nou apel la Guvern și la președintele Klaus Iohannis să schimbe strategia, deoarece este nevoie de o testare rapidă în masă.

 

Sindicaliștii de la „Solidaritatea Sanitară” cer testarea tuturor salariaților din sănătate care au intrat în contact cu persoane confirmate cu COVID 19, fie că sunt simptomatici sau asimptomatici, precum și testarea celor care au intrat în contact cu persoane suspicionate de COVID 19. „Această situație ne întărește suspiciunea existenței unei intenții ascunse a guvernanților de a practica imunizarea forțată a salariaților din Sănătate, prin încălcarea dreptului acestora la protecția sănătății și a securității în muncă. Federația Solidaritatea Sanitară respinge categoric o astfel de procedură, ea încălcând în mod grav drepturile fundamentale ale salariaților și ale membrilor familiilor acestora”, a transmis, ieri, „Solidaritatea Sanitară”.

CMR: „Transmiterea este comunitară”

Și Colegiul Medicilor din România (CMR) a cerut, ieri, protecţia fizică şi biologică a tuturor cadrelor sanitare „de îndată şi necondiţionat”, precum și testarea imediată a tuturor medicilor, dar și a tuturor pacienților care ajung în spitale. „Cerem aceasta, în primul rând, pentru securitatea sanitară naţională şi abia apoi pentru securitatea sanitară a medicilor. În acest sens solicităm testarea imediată a tuturor medicilor din ţară cu prioritate!”, spun reprezentanții CMR.

De asemenea, fiecare pacient care intră în spitale să fie testat, fără excepţie. „Solicităm ca pentru fiecare pacient admis în spitale, pentru că acum, cu câteva mici excepţii, sunt admise doar cazurile de urgenţă medico-chirurgicală, să se efectueze testarea indiferent dacă se încadrează sau nu în definiţia de caz, aceasta pentru că de acum transmiterea este comunitară. Considerăm că aceste două măsuri implementate necondiţionat vor preveni evenimente epidemiologice precum cele deja întâmplate în unele spitale din ţară”, mai spune organizația profesională a medicilor, precizând că materiale de protecţie trebuie să existe şi în medicina primară.

 

Ciuhodaru: „Trimiteți-ne noile teste serologice”

La rândul său, medicul Tudor Ciuhodaru solicită testarea în masă cu testele rapide „ieftine și fiabile”, așa cum fac deja alte state europene, pentru „a avea o imagine clară a răspândirii infecției”.

Noile teste serologice au „avantaje evidente în plină pandemie (...): ușor de efectuat (ca un test de sarcină); e nevoie doar de o picătură de sânge (recoltată din deget, ca la glicemie); rapid – durează doar 15 minute; ușor de interpretat (vizual, intuitiv); se pot utiliza oriunde (...) spitale, vamă. ( Atenție la șoferii pe coridorul verde), aeroporturi, gări, salvare, SMURD, prespital, în triaje, UPU, medici de familie, clinici mobile) în toate orașele și comunele din țară”, explică dr. Ciuhodaru pe Facebook.

Mai mult, testul rapid nu presupune folosirea unor aparate speciale sau personal specializat, niciun suspect nu va scăpa nedetectat și Precizează și stadiul bolii (acut sau vindecat), astfel că pot fi luate imediat măsuri stricte (pe principiul testează-izolează).

 

153 de cadre medicale și personal auxiliar sunt confirmate cu noul coronavirus, cele mai multe cazuri fiind în rândul medicilor (70). De asemenea, 50 de asistente, 15 infirmiere, o îngrijitoare și 17 angajați din personalul auxiliar au fost confirmați cu COVID-19.

 

În toate spitalele sunt infectați, dar încă nu știu

O doctoriță în vârstă de 31 de ani de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara a fost depistată pozitivă cu coronavirus și a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase. Medicul stătea acasă de 6 zile, având febră și tuse, s-a dovedit că era infectată, deși nu se încadra în definiția de caz, așa cum formulată de Institutul Național de Sănătate Publică, și teoretic nu ar fi trebuit testată. „Deși nu corespundea definiției de caz, am insistat cât se poate de serios să fie testată. Rezultatul a fost pozitiv. Noi acum facem anchetă epidemiologică. Am stabilit deja care sunt contacții apropiați ai ei, care pleacă în autoizolare. Cei care devin simptomatici vor fi testați conform ghidurilor actuale”, a explicat Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara, care este convins că în toate spitalele din România există deja medici infectați, dar nu știu încă.

 

10.000 de bucureșteni vor fi testați

În București, este nevoie de testarea a 10.514 persoane, pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu coronavirus, a declarat managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, la o întâlnire cu primarul general Capitalei, Gabriela Firea. „Vom aplica două tipuri de teste: unul rapid, pentru a vedea câte persoane au trecut prin infecție, și încă un test, care să ne spună prezența virusului în circulație. Nu vom mai duce persoanele la spital, ci le vom trata la domiciliu. Primăriile trebuie să spele străzile continuu. Unde este curățenie nu este virus”, a spus medicul.

 

„Suntem în pericol, ca națiune, dacă tot personalul medical se îmbolnăvește”, Florian Bodog, fost ministrul al Sănătății.

×