x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sindicatele din Sănătate, supărate pe Guvern: “Joacă rolul lui Grinch”

Sindicatele din Sănătate, supărate pe Guvern: “Joacă rolul lui Grinch”

20 Dec 2018   •   12:59
Sindicatele din Sănătate, supărate pe Guvern: “Joacă rolul lui Grinch”
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Medicii membri ai Federației Solidaritatea Sanitară compară Guvernul cu Grinch, spunând ca Executivul vrea „să fure Crăciunul salariaţilor din sănătate” şi ameninţă cu proteste în cazul în care va fi adoptată ordonanţa de urgenţă prin care salariile sunt îngheţate la nivelul lunii decembrie 2018. La rândul lor, sindicaliştii Sanitas anunţă că au suspendat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă până la clarificarea situaţiei.

Măsurile fiscale anunţate de către ministrul de Finanţe, Eugen Teorodovici, afectează situaţia sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, interzicând creşterea cuantumului acestora pe termen nelimitat, începând cu 01 ianuarie 2019, susţin sindicaliştii „Solidaritatea Sanitară”, afirmând că Executivul vrea „să fure Crăciunul salariaţilor din sănătate”.

Aceştia afirmă că, deşi Guvernul a anunţat că va asigura majorarea salariilor de la 01 ianuarie 2019 cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază din 2022 şi cel actual, „prin modalitatea în care este formulat proiectul de act normative, personalul care beneficiază de creşterea salariului de bază la 1 ianuarie 2019 (respectiv salariaţii care nu au beneficiat de creşterea salarială aplicată în luna martie 2018) nu va beneficia şi de creşterea sporurilor”.

Potrivit sindicaliştilor, vor fi afectaţi farmacişti, biologi, chimişti, fizicieni, fizicieni, biochimişti, kinetoterapeuţi, personalul TESA, infirmiere, brancardieri, registratori medicali, îngrijitoare, muncitori. Aceştia vor fi privaţi de sporul pentru condiţii de muncă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii.

„Federaţia «Solidaritatea Sanitară» constată intenţia Guvernului de a juca rolul lui Grinch, furând Crăciunul pentru cca. 90% din salariaţii sectorului public de sănătate”, reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Sanitas suspendă negocierile

În acelaşi timp, Federaţia Sanitas anunţă că a suspendat negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă până la clarificarea situaţiei create de proiectul de OUG anunţat de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. ”Nu vom mai permite ca buna noastră credinţă să fie răsplătită cu aroganţă, desconsiderare şi dezinteres”, au transmis sindicaliştii care anunţă că vor face toate demersurile legale pentru a proteja interesele lucrătorilor pe care-i reprezintă.

 

 

×
Subiecte în articol: sindicate sanatate proteste