x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Singurul sat UE din România. La Ciugud, taxele se achită doar online

Singurul sat UE din România. La Ciugud, taxele se achită doar online

29 Mar 2019   •   10:47
Singurul sat UE din România. La Ciugud, taxele se achită doar online

Ciugud, comuna din Alba cu cea mai mare absorbţie de fonduri europene din România, este singura primărie din mediul rural, din ţară, în care cetăţenii îşi pot plăti taxele şi impozitele locale prin intermediul automatelor de tip „self pay”, amplasate în toate cele şase sate componente. În prezent, doar o altă administraţie locală din România, Primăria Sectorului 4 Bucureşti, mai oferă această facilitate cetăţenilor. 

„Este un serviciu pe care noi, ca administraţie publică locală, vrem să-l oferim cetăţeanului. Practic, suntem prima primărie de comună din ţară şi a doua după Primăria Sectorului 4 din Bucureşti care implementează acest sistem”, a declarat ieri primarul Gheorghe Damian. El a subliniat că îşi doreşte ca Primăria Ciugud să fie una cât mai prietenoasă cu cetăţeanul. 

Fiecărui contribuabil o să-i fie eliberat câte un card, având pe verso un cod de bare. „Omul se duce, pune cardul în faţa cititorului de cod de bare, se loghează automat la poziţia lui din Impozite şi taxe, după care pune banii în automat”, a explicat primarul modul de funcţionare. În cazul în care contribuabilul nu are cardul asupra sa, el se poate loga cu CNP-ul sau, dacă e firmă, cu CUI -ul. 

„Pentru noi, este foarte important timpul contribuabilului. Trăim într-o eră a informatizării şi, atunci, mi se pare normal ca cetăţeanul să aibă posibilitatea, printr-un efort cât mai mic, să-şi poată plăti datoriile către primărie. Am instalat în fiecare sat din comună, la magazinul sătesc, câte un automat de plată. De ce la magazin? Fiindcă acolo este deschis de dimineaţă până seara. Gestionarul a fost sfătuit cum să sprijine oamenii pentru a folosi acest automat”, a explicat edilul. 

Următorul pas: o primărie fără hârtii

Sistemul este implementat în parteneriat cu o firmă privată, care primeşte 1,7% din încasările care se fac. Potrivit lui Damian, în Ciugud sunt în jur de 4.000 de plătitori de taxe şi impozite. O altă ţintă propusă pentru 2019 este ca Ciugud să devină „o primărie fără hârtii, o primărie cât mai aproape de cetăţean”. „Am încercat să aplicăm lucrul acesta încă de anul trecut, dar ne-am izbit de lipsa de înţelegere a unor instituţii ale statului. De exemplu, la ora actuală, unele instituţii înţeleg că un document original înseamnă doar o foaie de hârtie, pe care funcţionarul poate să o pipăie. În opinia noastră, un document original este şi un document editat online, care are semnătură electronică”, a spus primarul. 

 


 

×