x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sistemul de transfuzii, reorganizat

Sistemul de transfuzii, reorganizat

de Monica Cosac    |    14 Iun 2019   •   10:20
Sistemul de transfuzii, reorganizat

Lipsa donatorilor de sânge este una dintre cele mai grave probleme ale sistemului medical autohton. În prezent, mai puţin de 2% dintre români donează, astfel că spitalele se confruntă frecvent cu crize de sânge. Apelurile la donare, lansate de medici şi de autorităţi, nu sunt suficiente, astfel că Ministerul Sănătății vrea să schimbe legislaţia privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină.

 

Înfiinţarea unui sistem informatic prin care să poată fi urmărit traseul sângelui şi al componentelor din sânge de la vena donatorului până la vena pacientului care primeşte transfuzia este doar una dintre modificările preconizate, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pus în dezbatere publică pe site-ul ministerului.

Conform notei de fundamentare, trasabilitatea sângelui de la donator la utilizarea finală se realizează incomplet în acest moment. Prin urmare, „Ministerul Sănătății înființează Sistemul Național Informatic de Transfuzie Sanguină, denumit în continuare «SNITS», prin care se asigură trasabilitatea sângelui total și a componentelor sanguine de la donator până la utilizarea sa finală”, se arată în proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Legii 282/2005.

Printre schimbările preconizate se numără şi: creşterea numărului de donatori, creșterea nivelului de securitate transfuzională și de calitate a sângelui și componentelor sanguine prin introducerea metodelor moderne de testare; implementarea cerințelor directivelor Europene, asigurarea resurselor necesare; organizarea unui sistem național de hemovigilență funcțional şi asigurarea utilizării optime și raționale a tratamentului transfuzional în instituțiile medicale.

 

„Transfuzia sanguină reprezintă o prioritate strategică de interes național și de siguranță națională. Legislația existentă nu asigură buna desfășurare a terapiei transfuzionale de calitate și a securității transfuzionale pentru pacienți și necesită revizuire și actualizare”, precizează reprezentanţii MS în nota de fundamentare.

×
Subiecte în articol: sistem transfuzii