x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Solicitare FACIAS către Ministerul Sănătății

Solicitare FACIAS către Ministerul Sănătății

31 Mai 2019   •   12:35
Solicitare FACIAS către Ministerul Sănătății

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită Ministerului Sănătății să prezinte public soluțiile pentru evitarea unei noi crize în tratamentul cu imunoglobulină.

 

În 2017, datorită unor grave erori administrative, rămase – din păcate – nesancționate până în prezent, România s-a confruntat cu o criză majoră a imunoglobulinei. În urma apelurilor repetate venite din partea pacienților, a medicilor și a societății civile, conducerea Ministerul Sănătății a intervenit și a rezolvat această criză.


Soluțiile găsite de Minister sunt însă temporare. Pacienții a căror viață depinde de tratamentul cu imunoglobulină se tem că, odată cu expirarea suspendării aplicării taxei claw-back (această taxă a fost suspendată temporar, până în 31 decembrie 2019), problemele legate de accesul la acest medicament esențial vor reapărea.

În 2017, urmare a apelurilor venite din partea FACIAS alături de alte asociații de profil, spitalele au fost aprovizionate cu imunoglobulină. Pentru neregulile grave din sistemul public de sănătate, printre care și situația catastrofală a tratamentului pentru imunodeficienţele primare, FACIAS a cerut în 2017 demisia fostului ministru al Sănătății.

FACIAS consideră că preîntâmpinarea unor crize precum cea a imunoglobulinei, în care mai mulți bolnavi cu imunodeficiențe primare și-au pierdut viața, trebuie să devină prioritate națională.

×
Subiecte în articol: facias