x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Soluţie românească în tratarea marilor arşi

Soluţie românească în tratarea marilor arşi

de Monica Cosac    |    21 Noi 2018   •   11:50
Soluţie românească în tratarea marilor arşi
Sursa foto: Grigore POPESCU / AGERPRES FOTO

Transferul în străinătate al pacienților cu arsuri grave va fi decis de o nouă comisie cu competenţe la nivel naţional, formată din şase medici specialişti, potrivit unui proiectul de ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al şefului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit documentului, comisia urmează să fie formată din medici în specialitățile chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă și de anestezie și terapie intensivă, specialişti care se vor întruni în regim de urgență, la solicitarea coordonatorului comisiei. Acesta, la rândul său, întruneşte comisia după ce primeşte o solicitare din partea medicului curant al pacientului, care trebuie să trimită o cerere și dosarul medical al bolnavului „din care să rezulte starea de sănătate a pacientului”.

Deciziile de transfer ale pacienţilor cu arsuri vor fi luate prin consens, cu acordul a minimum trei dintre membri, iar comisia va trebui să-şi “motiveze” decizia şi necesitatea transferului în vederea efectuării tratamentului în străinătate.

Mai mult, decizia comisiei va avea nevoie şi de semnătura Ministrului Sănătății, care, la rândul său, solicită la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul MAI, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU), asigurarea transportului autorizat.

„Decontarea cheltuielilor pentru pacienții cu arsuri transferați în strainătate se realizează de către Casele Județene de Asigurări de Sănătate pe baza formularului S2 pentru pacienții asigurați și de către Ministerul Sănătății conform metodologiei de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, pentru pacienții neasigurați”, se mai precizează în document.

De acordul şefului Sănătăţii era nevoie și până acum, fără toate aceste solicitări, dosare şi întuniri intermediare, care nu fac decât să întârzie momentul tranferului unor pacienţi aflaţi în stare gravă, în cazul cărora fiecare oră fără tratament corespunzător poate fi fatală.

Documentul nu face decât să complice lucrurile în sensul transferului marilor arşi, însă CNAS îi va putea trage la răspundere mai uşor, în acest fel, pe cei responsabili de cheltuirea banilor cu tratamentele peste hotare ale acestor pacienţi.

Înfiinţarea comisiei pentru arşi, iniţiată de şefii din Sănătate, este, mai degrabă, o măsură de siguranţă pentru visteria CNAS, decât pentru siguranţa pacienţilor.

 

×
Subiecte în articol: arsi cnas ministerul sănătăţii