x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Şomeri de meserie. Au diplome, n-au chef de muncă

Şomeri de meserie. Au diplome, n-au chef de muncă

de Mariana Zaharia    |    29 Mar 2019   •   13:09
Şomeri de meserie. Au diplome, n-au chef de muncă

Absolvenții școlilor de meserii îngroașă numărul șomerilor deși, teoretic, pe hârtie sunt foarte multe locuri de muncă unde se cer persoane calificate. Autoritățile spun că se caută mereu sculeri-matrițeri, șoferi sau sudori. Procentul este atât de ridicat pentru că mulți dintre cei care termină școala preferă să muncească altceva decât ceea ce au învățat sau chiar să nu lucreze deloc. Timp de șase luni primesc un ajutor de la stat în valoare de 250 de lei. Deși suma este foarte mică, iar pe perioada șomajului li se oferă locuri de muncă, au fost persoane care au rugat firmele să le dea o hârtie că nu sunt potrivite pentru post.

Un raport al activității făcut de Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Argeș arată că peste 14% dintre persoane fără serviciu au absolvit o școală profesională de arte și meserii. După cei 3 ani de studiu, tinerii sunt îndrumați către AJOFM pentru a se angaja sau pentru a primi indemnizație de șomaj. Încă din ultimul an, prin programe desfășurate în școli li se explică ce au de făcut. Iar, la final, cei mai mulți, deși au o diplomă, aleg să fie șomeri de meserie.

Majoritatea locurilor de muncă, în industrie și construcții

„Cele mai multe locuri de muncă pe care le avem în ofertă sunt în industrie, în construcții, oferte de muncitori pe diverse posturi. Meserii pe care s-au angajat unii absolvenți au fost cele de șofer autocamion, agent de securitate, lăcătuș mecanic sau manipulator mărfuri”, a declarat Nicolae Bădescu, directorul executiv al AJOFM Argeș. Au fost însă și persoane care s-au dus la firme să ia negație, adică o hârtie din care să reiasă că nu sunt potrivite pentru postul oferit de autorităţi, doar să fie sigure că nu vor fi trimise la muncă. Mai există o parte a absolvenților de școli de meserii care pleacă să lucreze peste hotare. Fie imediat, după ce au terminat școala, fie după jumătate de an în care au indemnizație.

Dacia a făcut contract cu o școală de meserii

La ora actuală, în județul Argeș, o singură instituție de învățământ profesional are un procent de aproape sută la sută de absolvenți angajați și se află la Mioveni. Acolo, Primăria a convenit cu cei de la Uzina de Automobile să le permită elevilor să facă practică în interior, iar compania să îi aleagă pe cei care au performanțe. Ideea învățământului dual înființat în orașul constructorilor de automobile a prins, iar în doi ani, 2017 și 2018, 15 elevi din 20 câți au mers în practică la Dacia au și obținut angajări. Pe același model, firmele furnizoare ale Uzinei au făcut și ele contracte cu Liceul Industrial din Mioveni. „Din 2014 și până în 2018 au fost 242 de elevi înscriși la calificările sculer-matrițer sau sudor. Procentul de inserție profesională este de 78,57% în 2017 și de 66,67% în 2018. Alte cinci firme au anunțat că vor să lucreze cu elevii, să îi pregătească pentru a-i angaja”, au declarat reprezentanții Primăriei Mioveni.

„Pe perioada în care primesc indemnizația de șomaj, vin la ghișeu pentru viză și atunci sunt îndrumați către angajatori cu oferte potrivite pregătirii lor. Nu pot refuza, pur și simplu, să meargă la muncă, pentru că li se taie ajutorul”, spune Nicolae Bădescu, director AJOFM Argeş

×