x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social STB: 2.000 de angajați pleacă în șomaj tehnic

STB: 2.000 de angajați pleacă în șomaj tehnic

de Dan Straut    |    22 Apr 2020   •   18:30
STB: 2.000 de angajați pleacă în șomaj tehnic

Un lot de 2.000 dintre cei 11.000 de angajaţi ai Societății de Transport București (STB, fosta RATB) vor intra în şomaj tehnic, a anunțat ieri compania. Măsura se impune ca urmare a faptului că s-a redus semnificativ numărul de călători, în contextul restricţiilor generate de pandemia cu noul coronavirus.

„Ca urmare a restrângerii activității prin diminuarea parcului de vehicule cu până la 40%, STB SA a luat măsura reducerii de personal în mod corespunzător. Decizia a fost luată în urma consultării sindicatelor, care reprezintă aproape 10.000 din cei 11.000 de angajați ai STB”, arată un comunicat transmis de transportatorul public bucureștean.

Șoferii sunt exceptați

Potrivit STB, circa 20% din salariați „se află în suspendarea activității”, iar pentru restul – „cu excepția conducătorilor de vehicule” – s-a stabilit „reducerea timpului de lucru la 80% (patru zile din cinci, cu reducerea corespunzătoare a salariului)”.

Măsură va fi aplicată „doar în această perioadă afectată de starea de urgență. Odată cu ridicarea restricțiilor și întoarcerea la normalitate, toți angajații STB vor reveni la muncă în regim normal, în conformitate cu cererea de transport”, a mai menționat societatea.

STB SA le recomandă călătorilor să utilizeze preponderent modalitățile alternative de achiziție și de plată a călătoriei, puse la dispoziție – încărcarea online a cardului de transport nominal, plata prin intermediul aplicației de mobil BPay sau plata prin SMS. Aplicația gratuită BPay permite achiziționarea de titluri de călătorie direct de pe telefonul mobil de tip smartphone cu conexiune la internet, fără a fi necesară existența unui card de transport.

Pe de altă parte, STB SA amintește că activitatea directă de relații cu publicul a fost suspendată până la o dată care va fi comunicată ulterior.

 

Cei care pleacă în șomaj tehnic vor primi doar 75% din salariul pe care până la această dată îl aveau, conform contractului colectiv de muncă, urmând că numărul acestora să nu mai crească.

Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei

 

×