x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Stereotipurile, nocive pentru dezvoltarea reală a fetelor

Stereotipurile, nocive pentru dezvoltarea reală a fetelor

27 Ian 2017   •   14:21
Stereotipurile, nocive pentru dezvoltarea reală a fetelor

Stereotipurile manifestate de la o vârstă foarte fragedă este posibil să reducă şansele femeilor de a urma cariere prestigioase, atrag atenţia oamenii de ştiinţă americani în urma unui studiu efectuat recent, publicat în jurnalul ''Science''. În cadrul cercetării ale cărei concluzii au fost catalogate drept ''sfâşietoare'' de către oamenii de ştiinţă, s-a observat că fetiţele cu vârsta de peste 6 ani consideră că inteligenţa ''sclipitoare'' este o trăsătură tipic masculină, informează AFP şi The Telegraph. 

Unul dintre testele la care au fost supuşi copiii cuprinşi în cercetare a constat în a asculta o poveste scurtă despre o persoană "foarte, foarte inteligentă", fără a fi dezvăluit însă sexul acesteia. Băieţii şi fetele de cinci ani au atribuit în mod egal propriul sex personajului "foarte inteligent". Însă, numărul fetelor de şase şi şapte ani care au făcut aceeaşi alegere a fost semnificativ mai mic în comparaţie cu cel al băieţilor. 

Autorii cercetării au cerut de asemenea copiilor să ghicească care dintre băieţi şi fete au obţinut cele mai bune note din şcoală. În acest caz, toate fetele între cinci şi şapte ani au considerat că fetele au avut, probabil, cele mai bune note, ceea ce sugerează o distincţie între ''sclipirea de geniu'' şi performanţele şcolare bazate pe muncă şi efort. 

În final, cercetătorii au cerut copiilor să opteze între două jocuri, unul descris ca fiind pentru "copii foarte, foarte inteligenţi", iar celălalt "pentru copiii care întreprind multe eforturi". Fetele de şase şi şapte ani s-au arătat mai puţin interesate de jocul pentru copii "inteligenţi" în comparaţie cu băieţii de aceeaşi vârstă; în schimb, în cazul copiilor de cinci ani nu a existat nici o diferenţă în alegerile făcute de fete şi băieţi. 

''Nu numai că observăm că fetele care abia încep şcoala absorb o parte dintre noţiunile stereotipice ale societăţii legate de inteligenţa sclipitoare, însă aceste fete aleg de asemenea activităţi pe baza stereotipurilor. Acest lucru este sfâşietor'', susţine coutorul studiului, Andrei Cimpian, profesor de psihologie la Universitatea din New York. 

Potrivit cercetătoarei Lin Bian, de la Universitatea din Illinois, care a condus studiul, aceste rezultate ar putea fi importante în determinarea modului în care stereotipurile se dezvoltă şi sunt susceptibile de a afecta femeile în alegerea carierei, subliniază AFP. 

Oamenii de ştiinţă care au lucrat la acest studiu efectuat pe 400 de copii cu vârste între cinci şi şapte ani recunosc faptul că este nevoie de cercetări pe un număr mai mare de subiecţi. ''Oricum, rezultatele actuale sugerează o concluzie îngrijorătoare: mulţi copii asimilează ideea că inteligenţa este o calitate masculină la o vârstă fragedă'', menţionează echipa de cercetători formată din specialişti de la Universităţile Princeton şi Illinois. ''Acest stereotip începe să influenţeze interesele copiilor imediat ce este dobândit şi prin urmare este îngusteze gama de cariere pe care le vor avea în vedere la un moment dat în viaţă'', se arată în lucrare.

Un alt studiu realizat anterior a descoperit că femeile au şanse mai mici de a obţine calificări în domenii în care genialitatea este privită ca o necesitate pentru atingerea succesului, cum ar fi matematica, fizica şi filozofia. Cercetarea publicată tot în jurnalul ''Science'' în ianuarie 2015 a ajuns la concluzia că stereotipul potrivit căruia bărbaţii sunt mai inteligenţi se manifestă în detrimentul femeilor din Statele Unite, cu precădere în domeniul ştiinţelor. 

Acest lucru dăunează egalităţii de gen. În plus, un studiu realizat de Institutul McKinsey Global a susţinut că restrângerea decalajului dintre bărbaţi şi femei ar putea stimula economia Marii Britanii cu sute de miliarde de lire, subliniază The Telegraph.AGERPRES

×