x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Studenții, scoși la practică  

Studenții, scoși la practică  

de Diana Scarlat    |    03 Oct 2017   •   17:07
Studenții, scoși la practică  
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Bobocii au început anul universitar 2017-2018 cu o serie de avantaje pe care studenții nu le aveau în trecut. Printre acestea - o mulțime de posibilități de a face practică, internship sau chiar de a se angaja, prin intermediul asociațiilor studențești. Unii dintre studenții de la universitățile de stat au început anul școlar cu o săptămână sau chiar două înainte de 1 octombrie, prin participarea la programele de acomodare organizate de asociații.

Cele mai mari universități din România le oferă studenților avantaje atât în privința studiului, cât și pentru practică sau pentru cazare. Unele cămine, precum cel al doctoranzilor din Universitatea București, au huburi, concepute pentru a stimula spiritul antreprenorial și colaborarea profesională între ei. Printre cele mai importante avantaje de care se bucură studenții astăzi sunt oportunitățile de a cunoaște domeniile în care vor lucra, încă din primele luni de școală. Asociațiile studențești au cea mai importantă contribuție pentru această evoluție a calității laturii practice a educației, după ce s-au organizat foarte bine în ultimii ani. În cazul studenților la Drept de la Universitatea București, de exemplu, bobocii sunt ajutați de asociația formată în facultatea lor, pentru a putea să facă practică în cele mai cunoscute cabinete de avocat și în instituții, dar să fie și plătiți, în această perioadă.

Evoluție a organizării, în ultimii ani

Situația este mult mai bună în prezent, față de ceea ce se întâmpla până acum cinci-șase ani, când studenții și absolvenții se plângeau de imposibilitatea de a face practică sau de faptul că li se cereau bani la cabinetele de avocatură sau la notariate, în loc să li se dea, pentru munca prestată. “Asociația Studenților la Drept se ocupă de peste 18 ani de reprezentarea studenților, în ultimii ani oferind activ foarte multe proiecte pe diverse domenii acoperite de cele șapte departamente ale asociației: Academic, Activități sociale, Comunicare, Fundraising, Practică juridică, Relații externe și Resurse umane. Suntem peste 300 de membri și încercăm să acoperim toate nevoile academice și sociale pe care studenții le au, de la stagii de practică, inclusiv remunerate, până la conferințe, concursuri, schimburi de experiență, seri de jocuri sau petreceri”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Daniel Stăncescu, președintele ASD, organizație care a primit titlul de „Asociația studențească a anului”, din partea Uniunii Studenților din România, anul trecut.

Mai multe tipuri de stagii de pregătire

Stagiile de practică sunt acum organizate pe categorii, acolo unde se implică asociațiile sudențești. ASD are două tipuri de proiecte: stagii de practică obișnuite și “Successus per labor”, cele plătite. “Organizăm stagiile obișnuite de trei ori pe an și reușim să oferim aproximativ 600-800 de locuri de practică în fiecare an, distribuite uniform în cele trei sesiuni de practică, în noiembrie, martie și iulie. ASD acționează ca un liant între instituțiile publice și societățile de avocați, notari, executor și studenți, facilitându-le acestora din urmă accesul la locurile de practică. Succesuss per labor se organizează o singură dată pe an, vara, când oferim studenților noștri locuri de practică remunerate, acoperind aproximativ 70-80 de astfel de locuri la societăți de avocați de top, dar și la birouri notariale sau de executori judecătorești”, mai explică președintele ASD. Același tip de organizare îl are și asociația studenților de la Academia de Studii Economice din București, care organizează vizite la comisiile din Parlament și la diverse instituții, din prima lună de studiu universitar a bobocilor. “Am completat o cerere pentru înscrierea la internship, unde am specificat fiecare unde vrem să mergem. Eu am ales comisia juridică din Parlament, pentru început, deoarece mă interesează cum se fac legile, cum se discută și cum se lucrează acolo”, spune o studentă în primul an la ASE.

“Am fost deja la Parlament, am fost și la alte instituții și am înțeles că vom putea face practică, prin intermediul asociației studenților, în așa fel încât să putem primi și bani, chiar dacă nu vor fi foarte mulți”

studentă în primul an la Facultatea de Drept, Universitatea din București

Asociațiile studențești puternice le oferă membrilor oportunități de evoluție în carieră pe care nici universitățile nu le pot accesa, după ce au reușit, unele dintre ele, să semneze contracte de colaborare cu diverse instituții și firme.

 

 

×
Subiecte în articol: studenţii