x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Studiile clinice, o şansă pentru pacienţi

Studiile clinice, o şansă pentru pacienţi

de Monica Cosac    |    24 Mar 2017   •   19:40
Studiile clinice, o şansă pentru pacienţi
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Numărul studiilor clinice, pe care companiile farmaceutice le fac înainte de a pune un medicament nou pe piaţă pentru a vedea cum reacţionează pacienţii, a scăzut cu aproape o treime (27%) din 2011 până în 2016, de la 254 de studii, la 184 de aprobări anul trecut, arată un studiu realizat de KPMG.

Unul dintre motive este perioada lungă de aprobare a studiilor clinice, în România aceasta fiind de 25 de săptămâni, de trei ori mai mare decât cea prevăzută în reglementările europene. Prin comparaţie, în Ungaria perioada de aşteptare este de nouă saptamâni, iar în Cehia, Ucraina sau Lituania sunt necesare 11 săptămâni pentru aprobarea dosarului unui studiu clinic.

,,Pacienții români au nevoie de soluții pentru a fi tratați cu medicamente de ultimă generație, în contextul în care, pentru mulți dintre ei, acest tip de tratamente reprezintă ultima sau singura lor șansă de a mai lupta cu boala (...) Un pacient înrolat într-un studiu clinic primește un medicament inovator, la care nu ar avea altfel acces, este monitorizat în permanență și beneficiază, per ansamblu, de o îngrijire medicală apropiată de standardele europene”, spune Radu Rășinar, președintele ARPIM.

 

 

Oncologia, hematologia, reumatologia, imunologia și bolile metabolice sunt cele mai studiate arii terapeutice în România, în anul 2015, cu o pondere de 60% din totalul de studii clinice.

×