x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sute de persoane comemorează la Universitate victimele infecţiilor din spitale; Protestatar: Nu mai acceptăm să fim minţiţi

Sute de persoane comemorează la Universitate victimele infecţiilor din spitale; Protestatar: Nu mai acceptăm să fim minţiţi

06 Mai 2016   •   21:41
Sute de persoane comemorează la Universitate victimele infecţiilor din spitale; Protestatar: Nu mai acceptăm să fim minţiţi

Câteva sute de persoane s-au strâns vineri la Universitate pentru a-i comemora pe cei care au murit în spitale din cauza infecţiilor.

"Este o comemorare a victimelor din Colectiv, care au murit de infecţii, şi a multor pacienţi care au trecut prin spitalele din România şi au murit din aceeaşi cauză. Ni se pare că este neapărat necesar să tragem un semnal de alarmă Guvernului şi Ministerului Sănătăţii că nu mai acceptăm să fim minţiţi, să ni se prezinte, în continuare, nişte rezultate precum raportările la hectar de pe vremuri şi că nu credem că mai este necesar să facem asta", a declarat Oana Gheorghiu, reprezentant al Asociaţiei "Dăruieşte Viaţa".

Ea a adăugat că a venit momentul să se spună lucrurilor pe nume şi "să fie scoasă mizeria la suprafaţă" pentru a curăţa sistemul.

"Trebuie să recunoaştem că situaţia este gravă, să spunem lucrurilor pe nume şi să scoatem mizeria la suprafaţă. Numai aşa putem să sperăm că vom curăţa sistemul. Dacă încercăm, în continuare, să ascundem gunoiul sub preş nu vom ajunge nicăieri şi e un lucru care ne afectează pe fiecare dintre noi. Cred că fiecare are obligaţia să fie aici şi să nu mai acceptăm rezultatele de 5% într-o societate în care e foarte clar că spitalele sunt infecte", a afirmat Gheorghiu.

La rândul său, Carmen Uscatu, de la Asociaţia "Dăruieşte Viaţa", care purta o mască chirurgicală pe faţă pe care scria "tăcerea ucide", a arătat că s-a ajuns în această situaţie din cauza sistemului "corupt şi baronizat, condus politic, în care managerii sunt puşi pe criterii politice, fără contracte de management bazate pe rezultate".

"Toate aceste lucruri au dus la ceea ce avem acum: nişte spitale infectate şi infecte, în care oamenii se duc să se trateze şi ies de acolo cu mai multe boli şi unii mor din cauza infecţiilor", a susţinut Uscatu.

Protestatarii, printre care şi părinţi cu copii, purtau şi ofereau trecătorilor măşti cu textul "tăcerea ucide", având pancarte cu lozinci precum ''Ne-aţi diluat sănătatea", "Incompetenţa voastră este moartea noastră", "Boala noastră este bogăţia voastră". De asemenea, au fost aprinse lumânări în memoria celor care au pierit în clubul Colectiv.

Asociaţiei "Dăruieşte Viaţa" solicită, printre altele, anchetarea crizei actuale din Sănătate, cu experţi independenţi, un plan de criză şi control pentru infecţiile nosocomiale, "debaronizarea" Sănătăţii - eliminarea "dinastiilor universitare" din clinici sau transparentizarea achiziţiilor publice.

Protestul se desfăşoară fără incidente, jandarmii bucureşteni asigurând ordinea publică în zonă. AGERPRES

×