x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social The After Hours, ideea care poate salva mii de vieţi la cutremur

The After Hours, ideea care poate salva mii de vieţi la cutremur

de Theodora Şutiu    |    14 Mai 2019   •   12:06
The After Hours, ideea care poate salva mii de vieţi la cutremur

Trei studenţi ai Facultăţii de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Adrian Fluturel, Alexandru Cațavei și Răzvan Ciubotaru, au creat The After Hours, un proiect care propune o serie de măsuri de siguranţă în cazul unui cutremur care ar afecta reţelele de telecomunicaţii. Concret, tinerii propun o serie de tehnologii care, adoptate de o masă critică de utilizatori, sub forma unei aplicaţii pe telefon, pot salva foarte multe vieţi.

Alexandru Cațavei este student în anul II şi spune că The After Hours a fost gândită să vină în ajutorul românilor care locuiesc în clădiri cu „bulină roşie”: „Ideea ne-a venit întrebându-ne care sunt problemele cu care se confruntă bucureștenii și românii în general și am ajuns la pericolul ce îl pun clădirile cu risc seismic ridicat. După nu foarte multe discuții am realizat că în caz de cutremur lucrurile ar putea fi extrem de grave, iar dacă ne-ar prinde nepregătiți, ar fi mult prea târziu. The After Hours este un sistem gândit de noi, menit să salveze viețile celor pe care cutremurul i-a surprins într-o clădire cu risc ridicat (fie veche, fie cu erori de proiectare încă neidentificate)”, a declarat tânărul pentru Jurnalul.

Cum se foloseşte

Concret, The After Hours are ca rol găsirea într-un timp mult mai scurt a victimelor unui eventual seism, aflate sub dărâmături, cu ajutorul tehnologiei: „Ideea noastră este dotarea echipelor de salvare din timp cu routere wifi (sau apt dispozitiv construit specific pentru asta) care să scaneze printre dărâmături pentru a găsi persoane inconștiente sau al căror strigăt nu se aude”, mai spune tânărul.

Ajutor pentru RO-ALERT

Mai mult, The After Hours este gândită să ajute salvatorii imediat după declanşarea RO-ALERT: „Pe partea de aplicație, în momentul în care telefonul primește mesajul de avertizare, acesta trimite către un server ultima locație, intră într-un mod econom și o dată la 30 de secunde caută rețeaua căutătorilor. Dacă o găsește, trimite un mesaj de SOS, iar aplicația căutătorilor le va spune că cineva este blocat acolo”, a încheiat Alexandru Cațavei.

„Cea mai mare problema a noastră, dacă este să ne referim la aplicabilitatea proiectului, este găsirea unui sponsor care să ne ajute cu aceste routere și cu informarea populației despre aplicație”

Alexandru Cațavei, student

 

 

 

×
Subiecte în articol: The After Hours