x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tot ce trebuie să știți despre noile prevederi a LEGII INDEMNIZAȚIILOR PENTRU CREȘTEREA COPIILOR

Tot ce trebuie să știți despre noile prevederi a LEGII INDEMNIZAȚIILOR PENTRU CREȘTEREA COPIILOR

20 Apr 2016   •   15:00
Tot ce trebuie să știți despre noile prevederi a LEGII INDEMNIZAȚIILOR PENTRU CREȘTEREA COPIILOR
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Luni, Klaus Iohannis, a promulgat o lege mult așteptată de mamele din Românie, legea indemnizatiilor pentru mame.

Noutățile noii legi sunt îmbucurătoare pentru foate femeile care vor să facă un copil. Una dintre avantajele noii legi este faptul că plafonul maxim al indemnizației e fost eliminat astfel că aceasta va fi de 85% din media venitului net realizat în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani dar nu mai mică de 85% 85% din salariul minim brut pe țară, eliminându-se astfel din lege indicele social de referință (ISR) care era de 50 de lei pe lună. Începând cu data de 1 mai, salariul minim brut este de 1250 lei, ceea ce înseamnă că indemnizația de creștere a copilului nu se va situa sub cuantumul de 1060 lei pe lună.

O altă prevedere a actului normativ spune că persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani, pentru copilul cu handicap.

Un alt element important este că indemnizația se acordă până la vârsta de 2 ani a copilului aflat în îngrijire, însă în cazul în care mama dorește să se întoarcă la muncă înainte de acest termen, atunci va primi un stimulent de inserție în cuantul de 50% din indemnizația minimă, respectiv 530 lei pe lună.

Pentru femeile care nasc gemeni indemnizația lunară se va majora cu 85% din salariul minim brut pe țară pentru fiecare copil, începând cu cel de al doilea provenit dintr-o astfel de naștere.

Părintele care s-a întors din concediul de creștere a copilului, aici fiind incluși și tații, nu poate fi concediat în primele 6 luni de la revenirea la locul de muncă.

×