x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tot mai mulţi finlandezi studiază medicina în România

Tot mai mulţi finlandezi studiază medicina în România

24 Sep 2019   •   21:10
Tot mai mulţi finlandezi studiază medicina în România
Sursa foto: Spotmatik/Getty Images/iStockphoto

Un număr tot mai mare de finlandezi studiază medicina în străinătate, Suedia rămânând cea mai populară destinaţie pentru studenţi, în timp ce România, Letonia şi Ucraina sunt noii favoriţi, a notat luni, într-o amplă relatare, canalul public finlandez de radioteleviziune YLE.

Potrivit Asociaţiei medicale finlandeze (FMA), tot mai mulţi tineri finlandezi optează să studieze medicina în străinătate. Numărul finlandezilor care studiază medicina în alte ţări a crescut substanţial în ultimii ani şi continuă să crească în fiecare an.

„De fapt, situaţia a explodat în ultimii ani”, a declarat Hannu Halila, CEO adjunct al FMA. Potrivit asociaţiei, 1.120 de studenţi la medicină au absolvit în străinătate în anul universitar 2018-19.

În comparaţie, acest număr a fost de aproximativ 350 în perioada 2012-13. Datele FMA se bazează pe informaţii despre subvenţiile studenţilor de la Instituţia de Asigurări Sociale (Kela).

Potrivit lui Halila, există mai multe motive pentru a studia în străinătate. Domeniul medicinii este foarte similar peste tot, ceea ce face destul de uşor studiul într-o altă ţară. În plus, globalizarea şi interesul pentru ţările străine creşte. De asemenea, studenţii recurg la studiul în străinătate ca un plan de rezervă atunci când nu intră în instituţiile de învăţământ superior în Finlanda.

În aceste condiții, România a devenit în ultimii ani o destinaţie din ce în ce mai populară pentru studenţii finlandezi la medicină, cu peste 10% dintre studenţii care au studiat în străinătate absolvind facultatea aici.

„Mi-am dat seama că România ar fi mai ieftină decât multe alte ţări. S-ar putea să fie şi mai uşor să intri acolo”, a declarat Halila.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: medicina in Romania studenti straini