x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Câte lumânari trebuie să aprindem astăzi ca să fim feriți de rele și să avem noroc tot anul

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Câte lumânari trebuie să aprindem astăzi ca să fim feriți de rele și să avem noroc tot anul

09 Feb 2018   •   12:27
Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților. Câte lumânari trebuie să aprindem astăzi ca să fim feriți de rele și să avem noroc tot anul

În fiecare an, de Sambata Mortilor 2018, creştinii ortodocşi din România îi pomenesc pe cei trecuţi în nefiinţă. Conform tradiţiei populare, această sărbătoare este numită şi 'Moşii de iarnă'.În această zi, în biserică, sunt pomeniţi oamenii care nu au avut parte de slujbe la înmormântare.

Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării, bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ.

Credincioşii dau de pomană mâncare gătită pentru că spiritele să îi ocolească.

Sufletele trecute în neființă vin astăzi să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșîi în gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

De Sambata Mortilor 2018, obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar și lumânări aprinse.

 

La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

Sambata mortilor 2018, tradiţii şi obiceiuri

Cei bătrâni își aduc aminte că Moșilor de iarnă li se mai spunea și Moșii de piftii și sâmbătă piftiilor.

Mai mult, această este singură zi în care se mănâncă răcituri sau piftii. Dacă acestea nu erau mâncate în totalitate în aceeasta zi, a două zi erau aruncate.

Altfel, frigurile și-ar fi făcut apariția în timpul verii.

De asemenea, se obișnuiește că în această zi să nu se lucreze.

Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomană dată.

Mai mult, această sărbătoare trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.Observator.tv

×
Subiecte în articol: traditii sămbătă morţilor