x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Traian Băsescu, la adăpostul imunităţii europene în cauza “Petrov”

Traian Băsescu, la adăpostul imunităţii europene în cauza “Petrov”

de Ion Alexandru    |    31 Mai 2019   •   09:50
Traian Băsescu, la adăpostul imunităţii europene în cauza “Petrov”

Traian Băsescu a reuşit să intre, cu partiduleţul său, PMP, în Parlamentul European, asigurându-şi, astfel, un mandat de eurodeputat pentru următorii cinci ani. O eventuală începere a urmăririi penale împotriva sa, pentru fals în declaraţiile în care a consemnat că nu a fost colaborator al Securităţii, s-ar putea lovi de imunitatea conferită de această funcţie. Iar fapta se va prescrie cu puţin timp înainte ca acest mandat să se finalizeze. În timp ce Băsescu se pregăteşte să plece la Bruxelles, nepotul său, Dragoş, condamnat, anul trecut, la 3 ani de puşcărie pentru trafic de influenţă, vrea să se libereze condiţionat, cu 8 luni înainte de termen.

                                                         

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a înaintat, cu o întârziere de aproape trei săptămâni, către Curtea de Apel Bucureşti solicitarea constatării calităţii de lucrător sau de colaborator al Securităţii a lui Traian Băsescu, după ce au apărut date noi din care rezultă că acesta a fost informator al poliţiei politice, sub numele de cod “Petrov”. Cauza a fost înregistrată, pe 29 mai, pe rolul Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal, până în prezent nefiindu-i alocat un prim termen de judecată.

În cazul în care Curtea de Apel Bucureşti va constata că Băsescu a fost colaborator al Securităţii, atunci hotărârea prin care această calitate îi va fi atribuită fostului preşedinte va rămâne definitivă doar după o cale de atac pe care o va exercita la Înalta Curte. Chiar şi cu un verdict final de turnător, cariera politică la Bruxelles nu va fi afectată. În schimb, împotriva sa, Parchetul este obligat să se autosesizeze pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţiile pe care Băsescu le-a completat, pe proprie răspundere, în care a afirmat că nu a colaborat cu Securitatea.

 

Ca şi scăpat de răspunderea penală

 

Băsescu a completat astfel de documente în calităţile sale succesive de candidat la alegerile prezidenţiale, din anul 2004, respectiv 2009, dar şi în calitatea de candidat, la sfârşitul anului 2016, pentru Senatul României, şi, în luna aprilie a acestui an, când a candidat pe lista PMP pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

Odată preluat mandatul de eurodeputat, Traian Băsescu intră sub imunitatea prevăzută de articolul 9 din Protocolul 7 al Tratatului UE, care prevede că deputaţii Parlamentului European beneficiază de aceeaşi imunitate ca şi parlamentarii aleşi în statul membru de unde provin, iar pe teritoriul altui stat membru au imunitate faţă de procedurile judiciare. Această imunitate poate fi ridicată doar de Plenul Parlamentului European, prin vot. Însă nu este obligatoriu să fie ridicată.

Astfel, infracţiunea de fals în înscrisuri, prevăzută de art. 292 Cod Penal, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni, la doi ani, sau cu amendă, iar termenul de prescripţie pentru aceste limite de pedeapsă se împlineşte în 5 ani. Pentru declaraţiile date în 2004 şi 2009, termenul de prescripţie s-a împlinit, deja, în 2009 şi 2014. Pentru declaraţia consemnată în 2016, termenl de prescripţie se va împlini în anul 2021, iar, pentru cea din primăvara acestui an, acest termen se epuizează în anul 2024, adică cu doar câteva săptămâni înainte ca Băsescu să-şi finalizeze mandatul de eurodeputat.

 

Dragoş Băsescu vrea în libertate

 

Dacă Traian Băsescu vrea la Bruxelles, nepotul său, Dragoş, condamnat la 3 ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, vrea în libertate. Fiul lui Mircea Băsescu a depus, pe 16 mai, la Judecătoria Bistriţa, o cerere de liberare condiţionată. Termenul de judecată a fost stabilit pentru data de 10 iunie. Conform Codului Penal, o cerere de liberare condiţionată poate fi admisă după ce deţinutul a ispăşit minimum două treimi din pedeapsă, ceea ce, în cazul de faţă, înseamnă 24 de luni. Dragoş Băsescu a fost încarcerat în data de 5 februarie 2018, iar liberarea condiţonată poate interveni în 5 februarie 2020. Iată, însă, că nepotul lui Băsescu speră să părăsească penitenciarul chiar cu 8 luni înainte de acest termen.

×
Subiecte în articol: traian basescu