x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Transplantul de organe, reorganizat din temelii cu banii UE

Transplantul de organe, reorganizat din temelii cu banii UE

de Monica Cosac    |    19 Sep 2019   •   11:38
Transplantul de organe, reorganizat din temelii cu banii UE
Sursa foto: ollega/Getty Images/iStockphoto

Activitatea de transplant, un domeniu care oferă o şansă la viaţă unor pacienți pentru care nu mai există alte variante terapeutice, dar care în România a funcţionat haotic în ultimul deceniu, va fi reorganizată cu ajutorul banilor de la Uniunea Europeană (UE). Ministerul Sănătăţii a informat că a primit aprobare pentru finanţare şi că vor fi utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului naţional în domeniu, actualizarea ghidurilor şi protocoalelor, dar şi pentru sistematizarea şi simplificarea legislaţiei.

 

Proiectul „Îmbunătăţirea procesului de reglementare în domeniul transplantului”, unul dintre cele şapte depuse în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA), a primit săptămâna aceasta aprobare pentru finanţare, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. „În urma acestui proiect, tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătăţirea activităţii de transplant, dar şi la asigurarea transparenţei în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm redundanţele legislative, elementele din legislaţie care nu mai au legătură cu situaţia existentă. Vom transpune în legislaţia noastră corect şi complet toate directivele europene şi vom reaşeza actele normative prin eliminarea elementelor care conţin contradicţii”, spune ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Proiectul are o durată de trei ani şi prevede dezvoltarea Registrului Naţional de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare şi colectare date cu caracter personal şi medical ale potenţialilor donatori, ale donatorilor în moarte cerebrală, ale bolnavilor ce au ca indicaţie procedura de transplant, precum şi ale celor care au beneficiat de o procedură de transplant. De asemenea, va fi inventariată fiecare activitate şi va fi elaborată o metodologie de calcul a costurilor generate de aceasta.

 

10 ani de haos

Corpul de Control al ministrului Sănătății a mers, anul trecut, la Agenția Națională de Transplant, iar concluzia a fost că, timp de 10 ani, transplanturile din România nu au respectat criteriile legale. Coordonarea activității de transplant nu a fost făcută, „cel puțin din anul 2009”, de către Agenția Națională de Transplant (ANT), conform prevederilor legale în vigoare, „ci de către un coordonator național de transplant prin Serviciul de Ambulanță București-Ilfov”, arată raportul Corpului de Control, citat de hotnews.ro. Potrivit documentului, dr. Victor Zota, în calitate de „coordonator național de transplant”, o funcție „creată fără a avea vreo prevedere legală în acest sens”, este omul care a coordonat în ultimul deceniu prelevările şi transplanturile de organe.

Vor fi actualizate protocoalele şi ghidurile medicale în transplant, pentru fiecare tip de activitate - testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare - şi pentru fiecare tip de transplant - rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane.

 

 

×