x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tratamentul în străinătate poate fi accesat mai uşor

Tratamentul în străinătate poate fi accesat mai uşor

de Monica Cosac    |    29 Iun 2018   •   17:27
Tratamentul în străinătate poate fi accesat mai uşor

Bolnavii din România care au nevoie urgentă de servicii medicale în spitalele din străinătate vor putea beneficia mai rapid de acestea, după ce Ministerul Sănătăţii a simplificat formalităţile extreme de greoiae de accesare şi de decontare a tratamentelor peste hotare. Noile reglementări au intrat déjà în vigoare, astfel că timpul de întocmire şi aprobare a dosarelor va fi mult mai scurt.

Pacienţii români care au nevoie de tratamente peste hotare, decontate de stat, vor putea accesa mai uşor serviciile medicale în spitalele din străinătate. Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, că au fost aduse modificări în legislaţie prin care au fost simplificate atât procedurile de acces la tratamentele în străinătate, cât şi de decontare a acestora. Noua metodologie prevede ca, în cazul bebeluşilor, de exemplu, să fie întocmit dosarul imediat după primirea diagnosticului.

Concret, prin publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 81/2018 care modifică Ordinul 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, au fost simplificate procedurile de acces şi decontare a tratamentelor în străinătate, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS).

Una dintre prevederi se referă la accesul la tratament în străinătate pentru bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, ţesuturi sau celule de origine umană şi care prezintă şi patologii asociate ce nu permit efectuarea intervenţiei în centrele acreditate din România. De asemenea, noile reglementări prevăd şi modalităţile de decontare a terapiei, precum şi asigurarea medicaţiei posttransplant pentru pacienţii care au suportat o intervenţie într-o clinică din străinătate.

Totodată, comisia Ministerului Sănătăţii poate aproba efectuarea tratamentului în străinătate în baza unei singure oferte de tratament a unei clinici din străinătate, aleasă de comisia teritorială.

În acest fel, timpul de întocmire şi aprobare a dosarelor pentru accesul la tratament în străinătate va fi mai scurt.

În cazuri excepţionale, impuse de natura şi gravitatea bolii, precum şi pentru bolnavii minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca pacienţii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani să se deplaseze în străinătate cu însoţitor, iar costurile de deplasare şi cazare vor fi decontate de către direcţia de sănătate publică.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că era necesară simplificarea procedurilor de acces la tratamente în străinătate şi „adaptarea lor la cerinţele de azi”, având în vedere că acestea presupun, în cele mai multe cazuri, situaţii de urgenţă medicală.

„Sunt adepta regulilor clare în sistem, dar formalităţile erau extrem de greoaie şi întârziau mult obţinerea aprobării pentru pacienţii care au nevoie urgentă de servicii medicale şi pentru care afecţiunile nu stau pe loc în aşteptarea unor aprobări”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Pentru nou-născuţi şi copii cu vârsta de până la 1 an, dosarul necesar pentru accesul la tratament în străinătate poate fi întocmit imediat după diagnosticarea afecţiunii într-o unitate sanitară din cadrul unui centru universitar.

 

×
Subiecte în articol: tratament strainatate