x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Trei pacienţi ucişi de infecţii nosocomiale

Trei pacienţi ucişi de infecţii nosocomiale

de Monica Cosac    |    21 Feb 2019   •   08:51
Trei pacienţi ucişi de infecţii nosocomiale
Sursa foto: Pixland/Getty Images

Încă un pacient a murit la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti, în urma infecţei cu acinetobacter multirezistent, o bacterie agresivă care se dezvoltă în secțiile de terapie intensivă, iar o altă femeie contaminată cu acelaşi microb periculos se află în stare gravă. Inspectorii sanitari au decis, marţi,  închiderea blocului operator şi a secţiei de Terapie Intensivă (ATI) din cadrul spitalului, după ce alți doi pacienți au murit săptămâna trecută din cauza infecțiilor nosocomiale. Medicii avertizează, însă, că unitatea medicală funcţionează într-o clădire foarte veche, construită în 1906: „un closet, şi zugrăvit, este tot un closet”.

Cel de-al treilea pacient care a murit în urma contaminării cu acinobacter este o femeie în vârstă de 40 de ani. „Una dintre cele două paciente a decedat în cursul serii (n.r. - marţi seara), cea de 40 de ani. În acest moment, este în viaţă doar pacienta de 71 de ani care este cu stare gravă, se menţine intubată şi ventilată mecanic, dar cu stare gravă”, a declarat, ieri, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, pecizând că „s-au recoltat probe pentru acinetobacter de la șase pacienți; dintre aceștia, trei au decedat”.

Zeci de operaţii, amânate

Ea a precizat că blocul operator şi Secţia ATI, a căror activitate a fost suspendată, marţi, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti,  vor rămâne închise „cât timp va fi necesar”, zeci de operaţii fiind amânate. În prezent, în Secția de Chirurgie Toracică sunt internaţi 28 de pacienţi care ar fi trebuit operaţi.

Mahler a mai spus că au fost revizuite procedurile de curăţenie şi dezinfecţie şi că se face reinstructajul personalului pentru toate procedurile (inclusiv spălarea mâinilor şi raportarea infecţiilor nosocomiale). De asemenea, se vor recolta probe şi din celelalte secţii.

Potrivit medicului Ioan Cordoş, unul dintre cei trei pacienţi care au murit a venit cu această bacterie de la Institutul „Matei Balş”.

„La noi vin pacienţi foarte gravi, iar acest acinetobacter, nimeni nu a spus până acum, a fost trimis de la Balş cu pacient infectat (...) Acest acinetobacter este peste tot, ca şi stafilococul care îl avem pe piele”, susţine dr. Cordoş, atrăgând atenţia că este necesar un nou spital.

„Nimeni nu vorbeşte despre o chestie concretă a acestui spital din 1906. Asta trebuie văzut. Faceţi chetă, băgaţi bani, dărâmaţi-l, faceţi unul nou şi noi o să fim aceiaşi, o să ne facem datoria cu abnegaţie, dar nu într-un closet. I-am zis şi doamnei ministru: un closet, şi zugrăvit, este tot un closet”, a mai spus Ioan Cordoş.

Reluarea activităţii în cele două secţii ale Institutului „Marius Nasta” va fi posibilă „numai după ce se vor aplica procedurile de curăţenie şi dezinfecţie terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol cu rezultate conforme”, potrivit Ministerului Sănătăţii.

 

 

×
Subiecte în articol: infecţii nosocomiale