x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Trianon 100: manifestări în ţară

Trianon 100: manifestări în ţară

de L.Budin    |    04 Iun 2020   •   10:40
Trianon 100: manifestări în ţară

Centenarul Tratatului de la Trianon este marcat astăzi în ţară prin acţiuni diverse. Dacă Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă, în premieră, o expoziţie online de documente şi fotografii, în Ardeal se aprind focuri pe dealuri şi se depun coroane de flori.

 

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României și Institutul Cultural Român, prezintă pe www.mnir.ro şi www.mvu.ro proiectul „Trianon 100. România la Conferința de Pace de la Paris”. Sute de documente şi de fotografii de epocă sunt la dispoziţia publicului din ţară şi din diaspora.

 

Recunoaşterea Unirii

Proiectul MNIR este structurat în două mari capitole. Primul oferă informaţii despre delegația României la Conferința de Pace de la Paris, despre acțiunile acesteia și activitatea diplomatică a reginei Maria în primăvara lui 1919. Cel de-al doilea capitol urmărește pașii făcuți de România, de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului și până la semnarea Tratatului de Pace cu Ungaria, act care reprezintă, în fapt, recunoașterea internațională a Unirii. Se prezintă modul în care Tratatul de la Trianon a fost aplicat, începând cu trasarea celor 448 km de frontieră dintre cele două state.

 

Comemorări în Ardeal

În Ardeal, patru formațiuni maghiare au anunţat că depun de coroane de flori la monumente din peste 100 de localități. Vor fi aprinse lumânări și focuri pe dealuri. „Dorim să marcăm 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, în urma căruia Ungaria a pierdut mai multe teritorii care au revenit țărilor vecine, iar prin comemorarea programată vrem să transmitem mesajul că maghiarii aparțin aparțin aceleași națiuni, indiferent unde trăiesc”, a spus Sandor Krisztina, președinte executiv al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania.

 

În toate bisericile ortodoxe sunt pomeniţi azi eroii care au realizat România Mare şi au contribuit la recunoaşterea ei pe plan internaţional, şi prin Tratatul de la Trianon.

 

 

×