x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tuberculoza, boala care ucide trei romani în fiecare zi

Tuberculoza, boala care ucide trei romani în fiecare zi

de Monica Cosac    |    25 Mar 2019   •   12:14
Tuberculoza, boala care ucide trei romani în fiecare zi
Sursa foto: Olga355/Getty Images/iStockphoto

Deşi cifrele sunt în scădere de la un an la altul, România continuă să rămână țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de pacienți tratați de tuberculoză. Aproximativ 1.000 de români mor în fiecare an din cauza acestei boli. În acest context, Ministerul Sănătăţii şi Institutul „Marius Nasta“ din Bucureşti au lansat, la finalul săptămânii trecute, un program de screening pentru tuberculoză, la nivel naţional, prin care vor fi testate aproximativ 75.000 de persoane din grupurile vulnerabile.

 

Tuberculoza este boală infecțioasă care face, anual, cele mai multe victime în întreaga lume. Aproximativ o treime din populaţia lumii are TBC latent. Asta înseamnă că oamenii au fost infectaţi, dar nu sunt (încă) bolnavi şi nu pot transmite boala. Însă cei care au sisteme imunitare compromise - cum ar fi persoanele infectate cu HIV, afectate de malnutriţie sau cu diabet - au un risc crescut de a se îmbolnăvi.

Dintre țările Uniunii Europene, România iese în evidență prin numărul mare de cazuri raportate, adică mai mult de un sfert din totalul UE/SEE, precum și prin cea mai mare rată a cazurilor de TBC în raport cu numărul de locuitori (peste 50 de cazuri la 100.000 de locuitori). În 2017, în țara noastră au fost raportate 13.004 cazuri de tuberculoză, adică 66,2 la 100.000 de locuitori.

Conform datelor colectate în cadrul Programului național de supraveghere și control al tuberculozei, în 2018, au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulți. Din acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive. În ceea ce privește tuberculoza la copii, anul trecut au fost diagnosticate 545 de cazuri, din care cinci recidive.

Potrivit ministrului Sănătăţii, „cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în Bucureşti - 822, în Iaşi - 599 de cazuri, în Dolj - 595 de cazuri. (…) Cele mai multe cazuri de tuberculoză la copii se înregistrează în Bucureşti - 64, urmat de judeţele Teleorman - 49 de cazuri, Maramureş - 32 de cazuri”. 

Program naţional de depistare precoce a TBC

Ministerul Sănătății a anunțat, zilele trecute, lansarea unui program de screening, diagnostic și tratament precoce pentru tuberculoză, inclusiv al tuberculozei latente, organizat cu fonduri europene, prin care vor fi testate aproximativ 75.000 de persoane din grupurile vulnerabile.

„Acest proiect înseamnă screenizarea a aproximativ 75.000 de persoane din grupurile vulnerabile, din dependenţii de substanţe toxice, penitenciare, centrele de asistenţă socială, apoi înseamnă achiziţionarea - practic s-a finalizat achiziţia a trei caravane mobile, care au în dotare aparate de radiologie şi care vor fi livrate în cursul lunii mai”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că proiectul a fost demarat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.

 

4.500 de persoane mor zilnic din cauza tuberculozei, la nivel global, iar circa 30.000 de oameni se îmbolnăvesc

 

Ziua mondială a tuberculozei este marcată, în fiecare an, la 24 martie, pentru a atrage atenția întregii lumi asupra consecințelor devastatoare asupra sănătății, dar și sociale și economice pe care această boală le poate avea.

×