x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un român moare la fiecare două zile ars în propria casă

Un român moare la fiecare două zile ars în propria casă

de Dan Radu    |    17 Noi 2017   •   18:08
Un român moare la fiecare două zile ars în propria casă
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Peste 31.000 de incendii în locuinţe s-au produs în România, în ultimii cinci ani, potrivit unui raport întocmit de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cea mai comună cauză fiind coşurile de fum defecte sau necurăţate.

A doua cauză a incendiilor sunt instalaţiile electrice defecte sau improvizate. 190 de persoane mor anual în incendii de acest tip.

Potrivit raportului IGSU, 35% din totalul incendiilor în locuinţe au drept cauză coşurile necurăţate sau defecte de fum şi 23% o instalaţie electrică defectă. Bucureştiul este oraşul cu cele mai multe incendii în locuinţe - 2.350 de cazuri în ultimii cinci ani. Judeţele Suceava, Bacău, Iaşi, Neamţ şi Prahova sunt în topul producerii de incendii în locuinţe, cu peste 1.000 de cazuri în ultimii cinci ani. Numărul total al incendiilor din locuinţe este de 31.117 în perioada 1 octombrie 2012 - 30 septembrie 2017. Şeful IGSU, Daniel Dragne, spune că în special tinerii ar trebui instruiţi despre cum să evite un incendiu, dat fiind că persoanele mai în vârstă sunt mai reticente la mesajele de prevenire. "Este foarte greu să convingi o persoană în vârstă care are în casă o sobă făcută de acum 10-15 că trebuie să ia măsuri, să îşi cureţe coşurile, pentru că în general în România, dacă nu se întâmplă un eveniment, se practică acel sistem de «merge şi aşa». Este o modalitate greşită, pentru că ne jucăm cu viaţa noastră şi a membrilor familiei", a declarat Daniel Dragne.

Directorul IGSU, Daniel Dragne spune că din 17 incendii înregistrate zilnic, şase sunt cauzate de coşurile de fum defecte. Zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană îşi pierde viaţa.

×
Subiecte în articol: incendii