x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social UNICEF: România, pe ultimele locuri la bunăstarea copiilor

UNICEF: România, pe ultimele locuri la bunăstarea copiilor

de Monica Cosac    |    16 Iun 2017   •   17:20
UNICEF: România, pe ultimele locuri la bunăstarea copiilor
Sursa foto: Karina Knapek/JURNALUL NATIONAL

Copiii ar trebui să fie o prioritate pentru România şi pentru orice altă ţară din lume, atrag atenţia reprezentanţii UNICEF. Cu toate acestea, ţara noastă se află în coada unui clasament al țărilor industrializate în ceea ce privește progresul înregistrat în asigurarea bunăstării copiilor, după cum reiese dintr-un raport prezentat, ieri, de organizaţia internaţională.

România, Bulgaria şi Chile ocupă ultimele trei locuri în clasamentul UNICEF privind bunăstarea copiilor, top în care ţările nord-europene, Germania şi Elveţia se situează pe primele locuri.

Cele trei țări din coada clasamentului — România, Bulgaria și Chile — au un venit pe cap de locuitor inferior celui din alte țări din lumea industrializată, subliniază autorii raportului, însă “poziția slabă” a unor țări precum SUA (locul 37 din 41) și Noua Zeelandă (locul 34) “demonstrează că un venit național ridicat nu este suficient pentru a garanta rezultate bune în termeni de bunăstare a copiilor”.

Slovenia, spre exemplu, care s-a situat pe locul al 9-lea, depășește cu mult țările mai bogate, în privința a numeroși indicatori, subliniază autorii.

Cele mai performante țări în materie de reducere a sărăciei copiilor sunt Finlanda, Islanda și Norvegia, datorită transferurilor sociale - prestații sociale și impozite menite să corecteze inegalitățile. Obezitatea copiilor dintre 11 și 15 ani, care constituie, de asemenea, “o formă de malnutriție”, este în creștere în marea majoritate a țărilor, se mai arată în bilanțul realizat de centrul de cercetare Innocenti al UNICEF.

Pe de altă parte, în ultimii ani, majoritatea țărilor din acest clasament și-au redus rata mortalității neonatale (adică în primele patru săptămâni de viață), dar Canada, SUA, Chile, Mexic, Bulgaria și Turcia au încă rate superioare mediei de 2,8 decese la 1.000 de nou-născuți vii.

Clasamentul întocmit de UNICEF compară situaţia din 41 de ţări din Uniunea Europeană (UE) şi Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), fiind stabilit în funcţie de nouă criterii, care figurează între obiectivele dezvoltării durabile definite de ONU în 2015. Printre acestea, se regăsesc şi: reducerea sărăciei și a foametei, asigurarea unei bune sănătăți și a bunăstării, accesul la o muncă decentă și la creștere economică, reducerea inegalităților.

300.000 de copii români nu merg la şcoală

Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, aminteşte că în ţara noastră s-au făcut unele progrese privind situaţia copiilor, menţionând că numărul celor cu vârste sub trei ani din instituţii a scăzut cu aproape o treime. Pe de altă parte, încă există sute de mii de copii care nu merg la şcoală. “Ştim că situaţia copiilor din România nu este perfectă (...) sunt peste 300.000 de copii în România care nu merg deloc la şcoală, nu au avut şansa de a merge la şcoală, de a vedea un profesor. Şi dacă merg, nu învaţă prea multe. Avem teste care arată că aproape 40% din copiii de 15 ani abia pot să scrie să citească şi să numere”, a afirmat Sandie Blanchet, miercuri, la Gala UNICEF, care a reunit reprezentanţi ai autorităţilor naţionale, ai corpului diplomatic şi beneficiari ai organizaţiei.

În medie, un copil din cinci (21%) din cele 41 de țări așa-zise “cu venituri înalte” trăiește sub pragul sărăciei. Există însă mari diferenţe între statele analizate: în cazul României, ca şi a Israelului, un copil din trei trăieşte sub pragul sărăciei, în timp ce în Danemarca, în Islanda și în Norvegia doar unul din zece este în această situaţie.

În medie, un adolescent din patru semnalează cel puțin două simptome de probleme mentale - iritabilitate, deprimare, nervozitate sau probleme de somn - pe săptămână, arată raportul.

 

×
Subiecte în articol: unicef romania