x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Untold 2018. Unii vin, alţii fug. "Dorm în funcţie de cât de tare e bassul"

Untold 2018. Unii vin, alţii fug. "Dorm în funcţie de cât de tare e bassul"

de Theodora Şutiu    |    02 Aug 2018   •   11:14
Untold 2018. Unii vin, alţii fug. "Dorm în  funcţie de cât de tare e bassul"

Pe lângă zecile de mii de turişti şi artiştii de top din toată lumea pe care „Untold” îi aduce la Cluj-Napoca, cel mai mare festival de muzică din România provoacă şi neplăceri unor clujeni. Evenimentul se desfăşoară într-o zonă semicentrală a oraşului, scenele pe care urcă vedetele internaţionale fiind aproape de locuinţele oamenilor dar şi de două spitale de pediatrie.

Direcţia de Sănătate Publică va face, împreună cu primăria, controale privind nivelul sunetului pe tot parcursul festivalului. "DSP şi Primăria Cluj Napoca a desfăşurat ieri  acţiunea de monitorizare a disconfortului de habitat prin măsurători sonometrice, înainte de începerea festivalului Untold. Aceasta se desfăşoară având în vedere prevederile Legii 61, actualizată în 2008, cu privire la încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi a liniştii publice, acţiune ce aparţine ca şi competenţă de Primărie şi Poliţia de Proximitate. La eliberarea acestei notificări, Direcţia de Sănătate Publică Cluj a stabilit măsurile obligatorii pentru respectarea prevederilor ordinului MS nr 119/2014, standard 10.009 (maxim 90 de decibeli la perimetrul festivalului) şi SR ISO 1996/2-2018, măsuri care vor fi verificate în timpul controalelor, începând cu 1.08.2018", se arată într-un comunicat emis de DSP pentru Jurnalul.

Practic, în cazul nerespectarii acestor prevederi legale, organizatorii s-ar putea alege cu amenzi între 500 şi 1500 de lei. În luna martie 2018, DSP a cerut Administraţiei Judeţene al Finanţelor Publice executarea procesului verbal prin care Untold SRL a fost amendată cu suma totală de 5.000 de lei pentru depăşirea limitelor de zgomot la ediţia festivalului din 2017. În afară de Untold, nici un eveniment public în aer liber nu are voie să depăşească ora 23.00, anunţa publicaţia online Clujust.

Reacţia jandarmeriei

Jandarmii au fost întrebați dacă au puterea de a închide festivalul Untold, dacă nivelul de zgomot va fi depășit. Colonelul Sebastian-Florin Clițan, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, a explicat că au fost făcute dezbateri și că s-au luat măsuri pentru ca nivelul zgomotului să fie redus până la maximul permis de lege.

Organizatorii anunță că, pentru a minimiza impactul fonic asupra riveranilor, pe timpul celor patru zile de Untold oragnizatorii au instalat în diferite zone din perimetrul festivalului panouri / bariere fonice. Toate acestea sunt conform standardelor tehnice internaționale de utilizare în medii speciale-mobile, scrie Ştiridecluj.ro

Ce spun locuitorii oraşului

Cu toate că este o mină de aur pentru autorităţile locale, la ediţia de anul acesta anunţându-şi prezenţa peste 350.000 de oameni,  nu toţi cetăţenii oraşului sunt încântaţi că Untold-ul se ţine pe Cluj Arena. Cei mai afectaţi sunt cei care locuiesc în împrejurimile stationului şi ale Parcului Central „Simion Bărnuţiu”.  "Este insuportabil din toate punctele de vedere. Am fost în vizită la niște prieteni care stau pe Calea Turzii și ai senzaţia că cineva cântă în camera alăturată. Când plouă, sunetul circulă mai uşor şi se aude mai tare. Eu locuiesc la şase kilometri distanţă şi pot dormi în funcţie de cât de tare este dat bassul în ziua respectivă. Îmi vibrează geamurile de la balcon. Anul acesta am ales să plec din Cluj pentru a scăpa de zgomot", ne-a declarat  o clujeacă.

Traficul rutier, dat peste cap

Traficul şi aşa foarte aglomerat din oraş va avea şi mai mult de suferit pe toată durata Untold. În plus, au fost închise cele două linii de tramvai care trec pe lângă parcul central (101 şi 102). Pe aceste linii, tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze, dar acestea vor avea traseul deviat, la fel ca alte linii. Este şi cazul liniei de autobuz 30, cunoscută drept una dintre cele mai solicitate şi aglomerate din oraş. Cei care intenţionează să apeleze la mijloacele de transport în comun pot ajunge în apropierea parcului central apelând la câteva linii de troleibuz şi autobuz. În condiţiile în care traficul din zonă a fost deviat, cei care vin la festival pot apela, totuşi, la troleibuzele 1, 6, 7 şi 25 sau la autobuzele 9, 30, 24, 24 B, 29, 52, cu menţiunea că staţia Moţilor este cel mai apropiat loc unde pot să coboare. De la staţia Moţilor se poate ajunge pe jos în parcul central în cel mult 5-10 minute de mers pe jos.

Festivalul Untold, ediţia 2018, debutează la Cluj, pe 2 august. Până pe 5 august, pe scenele festivalului clujean vor urca printre alţii Black Eyed Peas, The Chainsmokers, The Prodigy, Armin van Buuren, Tiesto şi Steve Aoki.

"Acţiunea de monitorizare a disconfortului de habitat se va desfăşura pe toată durata festivalului, pe timp de noapte", DPS Cluj

 

 

×
Subiecte în articol: Untold