x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Urşii gonesc turiştii de pe Transfăgărăşan

Urşii gonesc turiştii de pe Transfăgărăşan

de Mariana Zaharia    |    18 Iun 2019   •   12:14
Urşii gonesc turiştii de pe Transfăgărăşan

Este revoltă printre hotelierii de pe Transfăgărășan. Urșii le strică afacerile, se plâng investitorii în turism care au avut campingurile goale în minivacanța de Rusalii. După apariția animalelor în aceste zone, oamenii au evitat să mai vină la grătare. Managerii spun că lipsa unei reacții din partea autorităților îi fac să se gândească la faptul că se vrea distrugerea turismului în Argeș.

Dețintătoare a unei zone de camping de la baza Cetății Poienari, Cristina Stanciu, a trimis sute de adrese către cei care, crede ea, ar putea rezolva problema. I-a scris inclusiv președintelui Klaus Iohannis. Oamenii se plâng de faptul că urșii apar zilnic, nu se mai sperie de nimic și caută mâncare în tomberoane. De altfel, animalele au fost surprinse în fotografii făcute de hotelieri atunci când își căutau hrană, deși erau mai mulți oameni la doar câteva sute de metri. Și specialiștii spun că urșii și-au schimbat mult comportamentul și nu se mai sperie. “Pe noi ne blochează această situație. Nu am avut turiști în camping, Cetatea este închisă, există pericol. Mă întâlnesc zilnic cu ursul, iar nimeni nu face nimic, nu își asumă, toți țin de scaune. Vin turiști străini degeaba. Vor să vadă Cetatea Poienari și nu pot. Țipă la noi, se ceartă, de parcă noi am avea vreo vină. Vin oameni din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Mexic, din toată lumea. Ne plângem că nu sunt bani, dar nu vrem să îi producem, de fapt. Este o nepăsare totală, vor să trimită turiștii pe Valea Prahovei pentru că acolo sunt interese financiare mai mari, dar taxe și impozite plătim și noi, indiferent că avem sau nu turiști” spune Cristina Stanciu. Mai sus de barajul Vidraru, unul dintre cele mai mari hoteluri din zonă a fost aproape plin de Rusalii, dar turiștii au fost nevoiți să renunțe la trasee montane: „Turiștii care voiau să vină cu biciclete au ales zone mai sigure. Marea majoritate a traseelor montane nu sunt sigure. Ajunge omul într-o zonă atât de frumoasă, dar constată că nu se poate urca la Cetate, la Prometeu, este frustrant” spune Florin Onea, hotelier din zona Transfăgărășan.

Autoritățile vor schimbarea legii

Contactat pentru a le răspunde hotelierilor, subprefectul de Argeș, Adrian Bughiu a spus că știe problemele și că nu se pune problema descurajării investitorilor în turism. Bughiu susține că legea actual nu le permite să facă mai mult: „Sunt de acord cu investitorii într-o privință, este nevoie de modificarea legii în ceea ce privește recoltarea controlată. Să existe cote la nivelul fiecărui județ, așa cum erau până în 2016 atunci când Guvernul a modificat legea, a schimbat lucrurile” spune subprefectul de Argeș.

Cazurile nu sunt izolate

În județul Argeș, urșii au apărut în multe locuri publice, în apropierea hotelurilor, pe barajul Vidraru, în zonele de picnic sau pe șosele. Un grup de copii a fost pus pe fugă de animale chiar săptămâna trecută, un jandarm care păzea un obiectiv de pe Transfăgărășan a fost atacat, iar un bărbat din Curtea de Argeș și-a pierdut piciorul după un atac al unui urs.

Eu nu aș vrea să cred într-o conspirație, dar suntem câteva unități mari care încercăm să aducem turiștii în zona Argeșului cu servicii de calitate, cu investiții. Avem 1,5 milioane de euro investiție în derulare și nu a venit nicio autoritate să îmi ceară o părere deși le-am scris tuturor.

Florin Onea, hotelier

 

×