x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vaccinare accelerată pentru aproape 200.000 de copii

Vaccinare accelerată pentru aproape 200.000 de copii

de Monica Cosac    |    19 Iul 2017   •   18:15
Vaccinare accelerată pentru aproape 200.000 de copii
Sursa foto: LightFieldStudios/Getty Images/iStockphoto

La aproape un an de la declanşarea epidemiei de rujeolă şi abia după ce la nivel naţional au fost confirmate peste 8.000 de cazuri de îmbolnăviri, Ministerul Sănătăţii demarează o campanie accelerată de vaccinare în rândul copiilor cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani. Campania de imunizare va fi derulată în colaborare cu autorităţile locale, care au la dispoziţie doar o săptămână pentru a depista copiii nevaccinaţi.

 

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunţat, ieri, că va fi implementat un pachet de măsuri pentru limitarea efectelor epidemiei de rujeolă, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„Am solicitat ferm mobilizarea Direcțiilor de Sănătate, mobilizarea personalului propriu și colaborarea cu toți medicii de familie. (...) Am cerut colegilor din teritoriu ca această campanie să se deruleze într-un ritm accelerat. Voi urmări personal și voi face verificări în teren”, a declarat Florian Bodog, precizând că raportările autorităților privind imunizarea copiilor se vor face la două săptămâni, nu la o lună cum se făcea până acum.

Ministrul a mai spus că acțiunea nu vizează „vaccinarea cu forța” şi că mizează și pe sprijinul părinților în această campanie, să se adreseze medicilor de familie pentru a se informa cu privire la imunizarea copiilor.

De asemenea, Bodog a dat asigurări că există suficiente doze de vaccin antirujeolic şi că toate serurile cumpărate de Ministerul Sănătăţii sunt sigure.

Concret, pentru identificarea copiilor nevaccinaţi, vor exista în fiecare judeţ, inclusiv în Bucureşti, echipe formate din prefect, reprezentant al Direcţiei de sănătate publică şi reprezentant al Consiliului Judeţean. Zonele vulnerabile ar urma să fie identificate într-o săptămână. 

„Am solicitat prefecţilor să se implice personal. Am discutat despre asumarea unui termen de o săptămână, data limită fiind 25 iulie, pentru ca în fiecare judeţ să se facă o evaluare a tuturor comunităţilor vulnerabile, mă refer aici la acele zone cu acces dificil la serviciile medicale sau în care nu există medici de familie. (...) Aceste zone vor fi identificate şi comunicate reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii”, a spus ministrul de Interne, Carmen Dan, dând asigurări că MAI sprijină campania iniţiată de Ministerul Sănătăţii. Ministrul de Interne a solicitat ca în zonele în care nu există medic de familie, autorităţile să organizeze centre de vaccinare, cu personal medical delegat.

Ministrul Bodog a mai precizat că administraţiile vor urmări ca toţi copiii cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani să fie imunizaţi, inclusiv cei care au depăşit vârsta de vaccinare, acestea fiind grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie.

 Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România până vinerea trecută este de 8.017, cele mai multe îmbolnăviri fiind înregistrate în judeţele: Timiş (1.214), Caraş-Severin (1.109) şi Arad (999). Până în prezent au fost înregistrate 31 de decese din cauza rujeolei, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

 

La nivel naţional, sunt aproximativ 180.000 de copii nevaccinaţi, potrivit datelor centralizate de către Ministerul Sănătăţii

 

 

×
Subiecte în articol: vaccinare