x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vama va fi subordonată Finanțelor, din luna iulie

Vama va fi subordonată Finanțelor, din luna iulie

de Diana Scarlat    |    20 Iun 2019   •   11:07
Vama va fi subordonată Finanțelor, din luna iulie
Sursa foto: Dan Marinescu

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a aunțat că direcția vămilor va trece în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, din luna iulie, prin Hotărâre de Guvern. În acest moment, vămile sunt subordonate Fiscului, iar modificarea a fost hotărâtă încă de la finalul anului trecut. Anunțul a fost făcut în cadrul forumului „Managementul integrat al frontierelor în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”, eveniment la care a participat și premierul Viorica Dăncilă.

 

Ministerul Finanțelor a pregătit, încă din luna mai, un act normativ la nivel de Guvern, pentru transferul contribuabililor mijlocii de la regionalele ANAF la administrațiile fiscale județene și pentru separarea Direcției Generale a Vămilor de ANAF, ca structură aflată direct în coordonarea Ministerului Finanțelor. Ministrul Teodorovici a anunțat, ieri, că noul președinte al ANAF, Mirela Călugăreanu, are ca primă sarcină, după ce a fost numită în funcție, prezentarea unui pachet de acte normative care să ducă la schimbarea structurală a Vămii.

„Adică scoaterea sa din ANAF, prinderea ei, să spunem, la Finanţe, sub autoritatea ministrului de Finanţe, nu subordonată, nu sub o altă formă. Adică independenţă totală, să spunem. Pentru că aşa e normal să fie, nu cum s-a făcut în 2013 (...). Este o structură care să fie independentă şi să acţioneze în baza unor principii, reguli, aşa cum sunt la nivel european stabilite şi fără niciun fel de influenţă a politicului în această zonă”, a explicat ministrul Finanțelor, specificând faptul că HG-ul se va prezenta în mod public pentru dezbatere, astfel încât să se stabilească modul în care această structură va fi gândită. Eugen Teodorovici a mai spus că este nevoie de stabilirea unui statut al personalului din Vamă şi din zona ANAF-ului, dar şi de stabilizarea personalului, astfel încât să nu mai fie personal interimar sau numit pe perioade determinate. În acest fel, s-ar elimina instabilitatea sistemului și dependenţa de anumite persoane.

În cadrul forumului, organizat de INTACT Professional Debates, ieri, la Palatul Parlamentului, s-a discutat și despre achiziţia de echipamente pentru vămi. Ministrul Finanțelor a promis că până la finalul acestui an vor fi achiziționate toate echipamentele necesare pentru unele puncte de frontieră, precum Albiţa, unde sunt probleme.

 

Lupta împotriva contrabandei

 

Contrabanda și traficul de persoane, de droguri sau de arme sunt fenomenele pe care autoritățile române încearcă să le combată, prin toate mijloacele. Întotdeauna, cea mai afectată a fost industria tutunului, din cauza traficului de țigări, însă la fel de importantă este și stoparea migrației ilegale, pentru toate acestea fiind în permanență nevoie de oameni foarte bine pregătiți și de tehnologie de ultimă generație. „Controlul riguros și eficient al frontierelor înseamnă siguranța cetățeanului și a bunurilor sale, protejarea resurselor și banilor publici, investiții mai sigure și mai solide. România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, este preocupată să asigure libertatea de circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor care tranzitează frontiera în mod legal, dar și un control eficient pe granițele externe, adaptat la mijloacele în continuă diversificare ale celor care nu au bune intenții. Tocmai de aceea, revizuim periodic măsurile de combatere a traficului la frontieră, în funcție de noile realități sau de prioritățile României, cele mai recente modificări le-am făcut la nivelul Guvernului în cursul anului trecut”, a precizat premierul Viorica Dăncilă.

 

Poliția de Frontieră aleargă după OZN-uri

 

Premierul a subliniat faptul că autoritățile statului trebuie să fie mereu pregătite pentru a face față inventivității infractorilor, care-și schimbă permanent modul de acțiune. „Este nevoie de o continuă aducere la zi, de punere în acord a măsurilor de securitate ale statului cu realitatea. În mandatul la Președinția Consiliului Uniunii Europene, «Europa siguranței» este unul dintre cei patru piloni aflați printre prioritățile României”, a mai spus Dăncilă. Despre aceleași metode mereu reînnoite ale traficanților a vorbit și Adrian Popescu, Inspector General la Poliția de Frontieră, care a explicat că deja se face contrabandă cu „Obiecte zburătoare neidentificate”.

Cu inteligență, dedicare și o activitate susținută a specialiștilor și responsabililor noștri, am reușit niște pași extrem de importanți. Președinția română a Consiliului a reușit să încheie negocierile în privința a două dosare de importanță majoră pentru consolidarea securității interne a UE.

Viorica Dăncilă

 

 

×