x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vrancea a produs mai mult must decât poate duce

Vrancea a produs mai mult must decât poate duce

de Diana Scarlat    |    03 Oct 2018   •   12:50
Vrancea a produs mai mult must decât poate duce

Producția de struguri din județul Vrancea este mai mare cu 30% față de anul trecut și a creat o situație de criză, spațiile de depozitare fiind insuficiente. Președintele Consiliului Județean a intervenit pentru a cere o derogare, în sprijinul producătorilor. Aceștia ar putea folosi, pentru două luni, și depozite sau cisterne care nu au obținut autorizațiile necesare pentru funcționare.

În loc să se bucure de creșterea producției de struguri, proprietarii de vii din Vrancea sunt într-o situație disperată, neavând suficiente spații autorizate în care să depoziteze producția. În acest moment, toate depozitele din județ sunt deja pline și se estimează că a mai rămas de recoltat aproximativ 20% din producția acestui an, de pe o suprafață de circa 4.500 de hectare, în următoarea perioadă. Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea, a preluat inițiativa de a veni în sprijinul viticultorilor și a declarat că va face o solicitare Ministerului Finanțelor Publice, Direcției Generale a Vămilor și Biroului Vamal Focșani, instituțiile abilitate să autorizeze spațiile de depozitare pentru produse accizabile, pentru a obține o derogare. ”Voi solicita Ministerului Finanțelor Publice și Direcției Generale a Vămilor să facă o derogare temporară și să îi lase pe aceștia să își depoziteze producția, pe termen limitat, și în alte depozite, desigur, cu înștiințarea prealabilă a instituțiilor responsabile și sub supravegherea acestora”, a declarat Oprișan. Vama ar trebui să permită acestora depozitarea mustului în spațiile neautorizate pentru o perioadă determinată, de maximum 60 de zile, cu condiția unei monitorizări atente.

În județ există și alte depozite sau cisterne care pot fi valorificate, prin intermediul procesatorilor autorizați, dar care nu sunt autorizate de Vamă. Procedura autorizării este una de durată, dar s-a găsit o soluție temporară, care să vină în sprijinul viticultorilor vrânceni, prin derogare.


 

 

 

 

×
Subiecte în articol: must vrancea