x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vrei curent? Vii cu bani de acasă pentru construirea reţelei

Vrei curent? Vii cu bani de acasă pentru construirea reţelei

23 Oct 2018   •   11:11
Vrei curent? Vii cu bani de acasă pentru construirea reţelei
Sursa foto: Victor Stroe

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ia în calcul ca în cazul  în care extinderea reţelelor de distribuţie a energiei nu se justifică economic pentru firma de distribuţie, să oblige autorităţile locale şi clienţii să suporte o parte din cheltuieli. Chiar dacă nu se justifică economic extinderea reţelei, firma de distribuţie este obligată să facă acest lucru dacă autoritatea locală solicită acest lucru, prevede în prezent legislaţia.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordin care va modifica reglementarile actuală, “s-a prevăzut posibilitatea de cofinanțare de către utilizatorii, persoane fizice și juridice care au solicitat racordarea la rețeaua electrică de interes public din zona în care autoritatea publică solicită dezvoltarea de rețea pentru electrificare sau pentru extinderea rețelei”, scrie economica.net.

Cât plăteşte fiecare

“Astfel, operatorul trebuie să calculeze valoarea totală a lucrării și valoarea eficientă a acesteia, urmând a finanța lucrarea:

-integral, în cazul în care valoarea eficientă este mai mare de 80% din valoarea totală a investiției;

  • exclusiv cota eficientă, în cazul în care valoarea eficientă se încadrează între 50% și 80% din valoarea totală a investiției;
  • jumătate din valoarea totală a lucrării, în cazul în care valoarea eficientă este mai mică de 50% din valoarea totală a investiției”, scrie în metodologie

În cazurile în care operatorul nu este obligat să finanțeze integral lucrarea,  autoritatea publică, în comun cu utilizatorii care au solicitat racordarea la reţea, trebuie să suporte cel puțin 20 % din finanţare. Există şi posibilitatea ca primăria şi viitori utilizatori ai reţelei să finanţeze în comun integral lucrarea, sau doar viitorii utilizatori să facă acest lucru. În acest ultim caz, viitorii clienţi vor deveni co-proprietari pe activele noi.

În scopul participării la cofinanțare, utilizatorii devin parte a contractelor de finanțare și executare a lucrărilor, prin intermediul autorității publice sau prin reprezentant atunci când autoritatea publică nu participă la cofinanțare, precum şi membri în comisia comună care va stabili cota de proprietate asupra mijloacelor fixe. După realizarea lucrărilor, se recalculează partea care revine fiecărei părți din valoarea finală a acestora, cu respectarea acelorași principii.

 

×
Subiecte în articol: retea curent electric