x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Zborurile companiilor Ryan Air şi Blue Air sunt afectate de grevă

Zborurile companiilor Ryan Air şi Blue Air sunt afectate de grevă

30 Mai 2017   •   10:41
Zborurile companiilor Ryan Air şi Blue Air sunt afectate de grevă

Greva generală a controlorilor de trafic aerian va afecta, marţi, zeci de zboruri programate pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Greva a început la ora 9:00, pe site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti figurând cinci zboruri anulate ale companiei Ryan Air, spre şi dinspre Roma şi Berlin, şi unul dinspre Timişoara, însă nu există precizări dacă aceste anulări au vreo legătură cu acţiunea controlorilor de trafic aerian. 

Blue Air notează pe pagina proprie de Facebook că deocamdată sunt afectate trei zboruri: Roma - Bucureşti, Hamburg - Bucureşti şi Florenţa - Bucureşti. "Din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din România, care intră în vigoare astăzi, începând cu ora 9:00 (ora României), pentru moment sunt afectate trei zboruri: Roma - Bucureşti, Hamburg - Bucureşti şi Florenţa - Bucureşti, ce au restricţii de decolare de peste trei ore. Nu putem previziona dacă aceste restricţii se vor păstra sau reduce, prin urmare rugăm pasagerii Blue Air să se prezinte la aeroport la ora prevăzută pentru decolare", se spune în mesajul companiei. 

Zilnic, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă se înregistrează, în medie, 320 de zboruri. 

Controlorii de trafic aerian au declanşat, marţi dimineaţă, la ora 9:00, greva generală cu şanse, însă, ca protestul să se încheie în câteva ore. 


"Putem să vă spunem cu certitudine că mâine (marţi, n.r.), începând cu ora 9:00, ora locală, va începe greva generală aşa cum am anunţat-o anterior. În urma discuţiilor cu domnul ministru (ministrul Transporturilor - n. r.) şi cu reprezentanţii atât ai Ministerului Transporturilor, cât şi ai autorităţilor aeronautice din România, există şanse destul de mari ca această grevă generală pe care am anunţat-o pe perioadă nedeterminată să se poată opri într-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de a aprecia în acest moment, exact, că va fi vorba despre două ore, trei ore, o oră şi ceva. Este vorba de un număr mare de documente, de acte care trebuie puse atât în pagină, iar multe din ele aprobate, cum ar fi decizii ale Consiliului de Administraţie care era programat pentru ora 14:00. (...) Există foarte multe aspecte şi puncte pe care trebuie să le discutăm cu Consiliul de Administraţie, vor fi lucruri care necesită destul de mult timp şi nu există nicio posibilitatea ca aceste aspecte să fie rezolvate până la ora 9:00 dimineaţa", a explicat luni, Gabriel Tudorache, la ieşirea de la negocierile cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi cu managementul ROMATSA. 

El nu a putut preciza care vor fi zborurile afectate de greva controlorilor de trafic în condiţiile în care decizia este luată de EUROCONTROL. Pe de altă parte, chiar dacă este posibil ca greva generală de marţi să fie suspendată într-o oră sau două, conflictul colectiv de muncă nu se va închide, întrucât sunt alte 50 de revendicări ale salariaţilor ROMATSA care trebuie discutate. 

Ministerul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat luni că va trimite Corpul de control la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA pentru o clarificare a tuturor aspectelor semnalate în presă în ultima perioadă. Potrivit ministrului de resort, ROMATSA nu este în pericol să intre în faliment şi nici nu sunt probleme pe partea de siguranţă aeronautică. 

×