x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Zestrea minorităţilor etnice, la Muzeul ASTRA

Zestrea minorităţilor etnice, la Muzeul ASTRA

de L. Budin    |    10 Iul 2020   •   16:40
Zestrea minorităţilor etnice, la Muzeul ASTRA

ASTRA Multicultural înseamnă, de cinci ediţii deja, port popular, obiceiuri, mâncăruri specifice – pe scurt, cel mai important eveniment dedicat minorităţilor etnice din România.

 

Criza sanitară nu a întrerupt tradiţia acestui eveniment, care se organizează anual la Muzeul ASTRA din Sibiu. Iar ediţia specială 2020 se laudă cu de toate: cu animații culturale, ateliere interactive, muzică și dans, meșteșuguri și nelipsitul maraton gastronomic. Sași, sârbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, romi, slovaci, evrei și ucraineni vin cu moştenirea lor culturală şi cu cele mai bune bucate – fix ca la mama acasă.

 

Maraton gastronomic

Oierii din Mărginimea Sibiului îşi suflecă mânecile şi pun la fiert, în ceaun, tocană de noatin cu mămăligă. Turco-tătarii ies la înaintare cu chifteluţe cu linte, iar secuii gătesc gulyas și kürtős. Croaţii încântă papilele gustative cu papricaş carașovenesc cu carne de miel, iar comunitatea de romi din Ighișu Vechi umple aerul cu miroznele de şahaimas – adică, de varză cu carne.

Evenimentul încurajează creativitatea: părinţi şi copii pictează pe lemn şi pe ceramică, brodează sau sculptează, sub îndrumarea meşterilor populari şi în condiţii de distanţare fizică. Vorba lui Ciprian Anghel Ștefan, manager general al Muzeului ASTRA: „Putem fi distanțați fizic sau social, dar rămânem uniți prin cultură”.

 

Evenimentul se organizează în fiecare an pe la jumătatea lunii iulie. Anul acesta e programat între 9 şi 12 iulie.

 

 

×