x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Australia: 2017, al treilea cel mai căduros an din istoria meteorologiei

Australia: 2017, al treilea cel mai căduros an din istoria meteorologiei

10 Ian 2018   •   12:21
Australia: 2017, al treilea cel mai căduros an din istoria meteorologiei

Anul trecut a fost unul dintre cei mai fierbinţi din istoria înregistrărilor meteorologice din Australia şi totodată cel mai călduros din ultimul secol consemnat în cel mai populat stat de pe acest continent, New South Wales, a anunţat miercuri directorul serviciului naţional de meteorologie.

 

2017 a fost al treilea cel mai călduros an din istorie, cu temperaturi medii la nivel naţional de 22,75 grade Celsius, cu aproape un grad peste media inregistrata din 1961 până în 1990, arata raportul anual al Biroului de Meteorologie. Institutia deţine înregistrări asupra modelelor meteorologice datând de peste un secol si a precizat că doar anii 2005 şi 2013 au fost mai fierbinţi decât 2017.

Pe langa New South Wales, cele mai ridicate temperaturi din istoria înregistrărilor meteorologice au fost consemnat si in statul Queensland, din nord-estul ţării, după ce vara 2016-2017 s-au depăşit peste 200 de recorduri de temperatură.

Biroul a declarat că valorile din 2017 au fost atinse in absenta fenomenului natural El Nino, care are loc o dată la câţiva ani şi presupune creşterea temperaturii în Oceanul Pacific Ocean ceea ce provoacă schimbări de amploare în evoluţia vremii. ''Australia a asistat la o creştere a frecvenţei valurilor de căldură şi a altor extreme care au fost asociate cu schimbările climatice'', a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului, Karl Braganza.

Potrivit raportului, schimbările climatice cauzate de activităţile antropice au contribuit la creşterea valorilor medii anuale de temperatură cu circa 1,1 grade Celsius din 1910 până în prezent. Conform lui Braganza, şapte dintre cei zece cei mai călduroşi ani din Australia au fost înregistraţi din 2005, singurul an mai răcoros decât media temperaturilor fiind 2011.

Cel mai mare oraş din Australia, Sydney, s-a confruntat la începutul acestei săptămâni cu cea mai fierbinte zi din ultimii 79 de ani, înregistrându-se temperatura maximă de 47,3 de grade Celsius. AGERPRES

×
Subiecte în articol: australia căldură inregistrari meteo