x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Avertizare ANM. Cod portocaliu de furtuni cu grindină şi descărcări electrice în sud-vestul ţării

Avertizare ANM. Cod portocaliu de furtuni cu grindină şi descărcări electrice în sud-vestul ţării

28 Iul 2019   •   13:09
Avertizare ANM. Cod portocaliu de furtuni cu grindină şi descărcări electrice în sud-vestul ţării

Temperaturile caniculare din ultimele zile aduc din nou fenomene extreme. Meteorologii au emis duminică o avertizare cod portocaliu de furtuni cu grindină şi descărcări electrice în patru judeţe din sud-vestul ţării.

 

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 14 – 29 iulie, ora 10
Fenomene vizate: perioade cu instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat, în Crișana, Banat, Oltenia și sud-vestul Transilvaniei, precum și în zonele montane, vor fi vijelii, descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și, pe arii restrânse, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp și, izolat, 40 l/mp.
      Astfel de fenomene, dar pe suprafețe mai restrânse și în intervale scurte de timp, se vor semnala și în restul teritoriului.

Notă: Local în zonele de câmpie și podiș, în după-amiaza zilei de duminică, 28 iulie, va fi caniculă, disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 18 – 29 iulie, ora 06
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, cantități de apă însemnate
Zone afectate: conform textului și hărții

      În intervalul menționat, în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Dolj, vor fi perioade cu averse torențiale, intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35...40 l/mp și, izolat, 50...60 l/mp.

 

×