x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Ce ne aşteaptă la IARNĂ. Vezi PROGNOZA METEO pentru lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie

Ce ne aşteaptă la IARNĂ. Vezi PROGNOZA METEO pentru lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie

28 Oct 2015   •   15:44
Ce ne aşteaptă la IARNĂ. Vezi PROGNOZA METEO pentru lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie

Valorile medii lunare de temperatură se vor situa, în general, în apropierea normalului climatologic în cea mai mare parte a ţării, în următoarele trei luni, iar cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă de excedent în anumite regiuni ale ţării, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul noiembrie 2015 - ianuarie 2016, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/.

În noiembrie, temperaturile medii lunare vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, stabilite la 3,8 grade Celsius. Excepţie va face sud-estul ţării, unde valorile termice se pot situa peste aceste norme. Astfel, pentru Transilvania şi Moldova sunt prognozate valori medii cuprinse între zero şi 5 grade Celsius, în timp ce în zona Olteniei ecartul va fi între două şi 6 grade Celsius, iar în Banat şi Dobrogea temperatura medie poate atinge şi valori de 7-8 grade Celsius.

Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa, în general, peste mediile climatologice în cea mai mare parte a zonelor, iar local în sudul şi vestul ţării acestea pot fi apropiate de cele normale. Media multianuală lunară a precipitaţiilor, pentru luna noiembrie, este de 41,5 l/mp, luându-se în considerare intervalul de referinţă 1981-2010. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureş (77 l/mp) şi Crişana (63 l/mp).

În cea de-a doua lună de iarnă, valorile termice se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale (de minus 0,8 grade Celsius), iar în sud-estul şi local în sudul şi vestul ţării vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât normalul lunii decembrie. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei şi Moldovei, între -5 şi zero grade Celsius, iar cele mai ridicate în Dobrogea, între zero şi 3 grade Celsius.

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM relevă că acestea se vor situa, în decembrie, în limitele climatologice în majoritatea zonelor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste medii, iar în sud sub norme. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (92 l/mp), Oltenia (87 l/mp), Banat şi Crişana (câte 70 l/mp).

În ianuarie 2016, estimările meteorologilor arată că temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor, cu excepţia sud-estului şi local sudului şi vestului ţării unde valorile de temperatură pot fi peste norme. Media multianuală a lunii ianuarie, stabilită luându-se în calcul perioada 1981-2010, se situează la minus 2,1 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -7 şi un grad Celsius în Transilvania, între -6 şi -1 grad Celsius în Moldova, respectiv între -2 şi plus un grad Celsius, în Crişana, şi între -1 grad şi plus două grade în Dobrogea.

Pe de altă parte, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul zonelor vor avea o tendinţă de excedent.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.  

Agerpres

×
Subiecte în articol: zăpadă