x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Ce ne aşteaptă la PRIMAVARA. Vezi PROGNOZA METEO pentru lunile martie, aprilie si mai

Ce ne aşteaptă la PRIMAVARA. Vezi PROGNOZA METEO pentru lunile martie, aprilie si mai

25 Feb 2016   •   15:46
Ce ne aşteaptă la PRIMAVARA. Vezi PROGNOZA METEO pentru lunile martie, aprilie si mai

Vremea se va încălzi treptat în următoarele trei luni, iar precipitaţiile anunţate vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, pe parcursul lunilor de primăvară, reiese din prognoza meteorologică valabilă pentru intervalul martie - mai 2016, publicată, joi, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În prima lună de primăvară, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi peste normalul perioadei (stabilit la 3,5 grade Celsius) în sudul şi sud-estul ţării, iar în celelalte regiuni se vor situa, în general, în limitele mediilor climatologice. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în martie, pentru zona Moldovei temperaturi medii între -1 grad şi 5 grade Celsius, în Transilvania între zero şi 5 grade, în Crişana şi Dobrogea între 4 şi 6 grade, iar Oltenia până la 7 grade Celsius.

Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare se vor situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării. Media multianuală lunară a precipitaţiilor este de 38,3 l/mp, luându-se în considerare intervalul de referinţă 1981-2010. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş (până la 60 l/mp), Oltenia (până la 59 l/mp), Transilvania (54 l/mp) şi Banat (53 l/mp).

În aprilie 2016, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 5 şi 11 grade) şi Transilvaniei (între 6 şi 11 grade Celsius). În acelaşi timp, cele mai ridicate valori termice medii vor fi consemnate în Banat, Oltenia şi Muntenia, de până la 12 grade Celsius.

În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM relevă că, în aprilie, cantităţile totale vor fi apropiate de mediile multianuale în sud şi local în est. În restul ţării, acestea vor avea o tendinţă spre excedent, faţă de media multianuală, de 51,3 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (75 l/mp), Transilvania (70 l/mp) şi Crişana (până la 69 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 40 l/mp).

Potrivit ANM, în mai, temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, iar în nordul şi centrul ţării va putea avea valori sub normalul perioadei. Media lunii mai se situează la 14,9 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 şi 17 grade Celsius în Moldova, între 12 şi 16 grade Celsius în Transilvania, respectiv între 13 şi 18 grade Celsius în Oltenia şi Muntenia.

Tot la nivelul lunii mai, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării şi doar în nord şi centru pot avea o tendinţă spre excedent, faţă de media multianuală de 66,5 l/mp. Zonele Banatului, Crişana, Maramureş, Oltenia şi Muntenia vor prezenta cantităţi de precipitaţii ce pot ajunge până la 89 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Agerpres

×
Subiecte în articol: primavara meteo