x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea COD GALBEN de ceaţă în Bucureşti şi mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor pentru şoferi

COD GALBEN de ceaţă în Bucureşti şi mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor pentru şoferi

11 Noi 2013   •   08:52
COD GALBEN de ceaţă în Bucureşti şi mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor pentru şoferi

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de ceață pentru mai multe județe din țară.

Potrivit meteorologilor, până la ora 10.00 local în județele Teleorman, Buzău, Călărași, Ialomița și Ilfov, inclusiv Municipiul București – sudul județelor Prahova și Dâmbovița – nordul județului Giurgiu – inclusiv drumurile naționale și europene aferente, se va semnala ceață care determină scăderea vizibilității, local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Recomandarile poliţiei pentru şoferi

Ceata impune din partea celor aflati la volan, dar si a celorlalte categorii de participanti la traficul rutier, o conduita preventiva pe toata durata deplasarii pe drumurile publice. Este necesar sa se ruleze cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor de drum, iar fiecare manevra in trafic sa se faca numai dupa o temeinica asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie sa fie reglate corespunzator.

Luminile de intalnire ale autovehiculelor sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care exista obligativitatea instituita prin lege. In conditii de ceata densa, trebuie folosite si luminile de ceata.

Nu trebuie uitat ca cea mai periculoasa manevra pe timp de ceata este depasirea. Aceasta cu atat mai mult, cu cat cei ce depasesc pot fi surprinsi de aparitia brusca de pe sensul opus a unor autovehicule care circula fara lumini sau avand in functiune doar luminile de pozitie. De asemenea, in cazul ramanerii in pana, triunghiurile de presemnalizare trebuie asezate la o distanta mult mai mare.

Reamintim obligatia conducatorilor de autovehicule cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sa poarte echipament de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci cand executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public.

Recomandam si celorlalti conducatori auto sa poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceata. Pietonii, biciclistii si carutasii trebuie sa fie constienti de faptul ca pe timp de ceata sunt mai greu vizibili in trafic.

×