x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cod Galben de inundaţii în cinci bazine hidrografice, începând din această seară

Cod Galben de inundaţii în cinci bazine hidrografice, începând din această seară

10 Iun 2012   •   10:18
Cod Galben de inundaţii în cinci bazine hidrografice, începând din această seară

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis, duminica, o avertizare Cod Galben de inundatii cu risc de depasire a Cotelor de aparare, valabila pentru cinci bazine hidrografice incepand din aceasta seara de la ora 18:00.

Potrivit avertizarii, in intervalul 10 iunie, ora 18:00 - 11 iunie, ora 22:00, avand in vedere situatia hidrometeorologica si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, se instituie Cog Galben in bazinele hidrografice ale raurilor: Viseu, Iza (judetul Maramures), Tur (judetul Satu Mare), Lapus (judetul Maramures), Aries (judetele Alba si Cluj).

In perioada mentionata, se vor semnala scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, rauri necadastrate, precum si cresteri ale debitelor si nivelurilor pe rauri, cu depasiri ale Cotelor de aparare.

INHGA mentioneaza ca, pe intreaga perioada a avertizarii, se mai pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, rauri necadastrate (viituri rapide) cu efect de inundatii locale si se pot atinge Cotele de aparare pe unele rauri mici din zonele de deal si de munte, indeosebi in vestul, nordul si centrul tarii din cauza precipitatiilor sub forma de aversa prognozate, ce vor avea caracter torential si care, izolat, ar putea depasi 50-60 l/mp.

Conform standardelor hidrologice, pe durata avertizarii de Cod Galben exista risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei, care insa nu conduc neaparat la pagube semnificative, dar necesita o vigilenta sporita in cazurile de activitati sezoniere si/sau expuse la inundatii.

De asemenea, se pot semnala depasiri ale Cotelor de atentie pe cursurile de apa.

×