x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cod galben de ploi şi vijelii în Capitală şi 28 de judeţe. Atenţionarea, valabilă până la ora 18:00

Cod galben de ploi şi vijelii în Capitală şi 28 de judeţe. Atenţionarea, valabilă până la ora 18:00

06 Iun 2012   •   06:15
Cod galben de ploi şi vijelii în Capitală şi 28 de judeţe. Atenţionarea, valabilă până la ora 18:00

Capitala si 28 de judete din nordul, centrul si estul tarii sunt pana miercuri la ora 18:00 sub avertizare cod galben de ploi torentiale si vijelii. Atentionarea a fost ridicata de meteorologi pentru alte 13 judete din sud si vest.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, atentionarea meteorologica emisa in 4 iunie ramane in vigoare miercuri, intre orele 8.00 si 18.00, pentru nordul, centrul, estul tarii si zonele de munte.

"In aceste regiuni, instabilitatea atmosferica se va mentine accentuata si vor fi averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat caderi de grindina. Cantitatile de apa vor mai depasi local 15 l/mp si izolat 30...40 l/mp", se arata in avertizarea tranasmisa de ANM.

Avertizarea cod galben este valabila pentru Bucuresti si judetele Maramures, Salaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Mures, Bistrita-Nasaud, Harghita, Covasna, Brasov, Prahova, Dambovita, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati, Vaslui, Bacau, Neamt, Iasi, Botosani si Suceava.

Si hidrologii au emis o avertizare de inundatii valabila pana miercuri seara, pe rauri din 17 judete din jumatatea de est a tarii, fiind vizate bazinele hidrografice Viseu, Iza, Somes, Mures, Olt, Prahova, Arges, Siret, Jijia si raurile din Dobrogea.

Codul galben a fost instituit in bazinele superioare si mijlocii ale raurilor Viseu, Iza (judetul Maramures), Olt (judetele Harghita, Covasna si Brasov), Suceava, Moldova (judetul Suceava), Bistrita (judetele Suceava si Neamt), Trotus (judetele Harghita si Bacau), Putna, Ramnicu Sarat (judetul Vrancea), in bazinele superioare ale Somesului (Bistrita-Nasaud), Muresului (Harghita si Mures), Buzaului (Covasna) si Jijiei (Botosani), pe Prahova si afluentii sai (judetul Prahova), pe afluentii din zona de campie ai Argesului - Glavacioc, Sabar, Potop, Ciorogarla (judetele Dambovita si Giurgiu), pe afluentii Buzaului mijlociu (Buzau) si pe raurile din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).

"In intervalul 05.06.2012 ora 15:00- 06.06.2012 ora 12:00 se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, rauri necadastrate (viituri rapide) cu efect de inundatii locale si se pot atinge cotele de aparare pe unele rauri mici din zonele de deal si de munte indeosebi in nordul, centrul si sudul tarii datorita precipitatiilor sub forma de aversa prognozate, care izolat pot depasi 50-60 l/mp", potrivit avertizarii transmise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

×