x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea COD PORTOCALIU de inundaţii, până duminică la ora 18:00. HARTA ZONELOR AFECTATE

COD PORTOCALIU de inundaţii, până duminică la ora 18:00. HARTA ZONELOR AFECTATE

24 Ian 2015   •   16:00
COD PORTOCALIU de inundaţii, până duminică la ora 18:00. HARTA ZONELOR AFECTATE

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis azi o avertizare hidrologică Cod portocaliu de inundaţii pentru râul Bârzava, pe sector aval s.h. Gătaia, valabilă până duminică la ora 18:00.

Potrivit hidrologilor, se instituie cod galben începând cu 24 ianuarie, ora 14:00 pe râurile Bega Veche, Moraviţa, Pogăniş şi pe afluenţii mici de pe cursul mijlociu şi inferior al Timişului (judeţele Caraş-Severin şi Timiş).

De asemenea, se menţine codul galben pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş superior, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Jiu superior şi mijlociu (judeţele Mehedinţi, Gorj, Hunedoara şi Dolj) şi pe unii afluenţi ai Oltului din judeţele Vâlcea, Dolj, Gorj, Olt şi Argeş.

Potrivit hidrologilor, fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe râurile din judeţele Gorj, Caraş Severin şi Mehedinţi, respectiv cu probabilitate mai mică şi cu caracter izolat pe râurile din judeţele Vâlcea, Olt şi Argeş.

În avertizare se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor menţionate. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, specialiştii precizează că vor reveni cu actualizarea prognozei.

De asemenea, în avertizare se specifică faptul că se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu 'Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apa şi poluări marine în zona costieră'.

×