x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Ger de crapa pietrele! S-au înregistrat -36 de grade in Romania!

Ger de crapa pietrele! S-au înregistrat -36 de grade in Romania!

13 Ian 2018   •   10:30
Ger de crapa pietrele! S-au înregistrat -36 de grade in Romania!

Temperaturile scad cu repeziciune pe tot parcursul zilei. La primele ore ale dimineții, se înregistrau minus 13 grade la Întorsura Buzăului și minus 14 grade în Ceahlău, iar temperatura resimțită a coborât până la minus 36 de grade.

 

Sâmbătă la ora 7 dimineața, se înregistrau minus 14 grade în nordul țării la Toacă, Ceahlău, și 13 grade la Întorsura Buzăului.

Temeperatura resimțită, din cauza gerului atinge minus 31 de grade la Călimani și minus 28 de grade la Bâlea Lac, potrivit Antena3.

„Va fi foarte frig, cel mai probabil și mâine, dar mai ales începând de duminică. Primele două nopți sau dimineți ale săptămânii următoare vor fi cu ger, în special în nordul, centrul, nord-estul țării, dar valori sub limita de ger undeva până la -11, -12 grade Celsius sunt de așteptat și în nordul Olteniei și al Munteniei. Vom avea un prim episod de iarnă autentică din punct de vedere termic, nu neapărat și al ninsorilor, pentru că ninsorile vor cuprinde treptat toate regiunile în această noapte. Vor mai fi ninsori și pe parcursul zilei de mâine, dar pe arii restrânse, în regiunile vestice, de sud-vest, dar și în partea de răsărit a țării.

Duminică, ceva ninsori slabe tot rămân în zona litoralului, prin sud-vestul Munteniei și în sudul Banatului, dar sunt ninsori atât de slabe încât ar putea depune prin dealurile Moldovei sau ale Olteniei un strat de zăpadă de până la cel mult 5-6 centimetri. Ninsorile din celelalte zone ar putea lăsa un strat de zăpadă ceva asemănător cu o brumă mai groasă.

Este vorba despre o pătrundere de aer foarte rece, de origine polară, care de marți va părăsi zona geografică a României. Temperaturile de atunci vor fi în creștere. Până în 20 ianuarie cel puțin, regimul termic va ajunge de la unul extrem de scăzut la un regim peste ceea ce ar fi normal să se înregistreze în această perioadă.

Vântul, pe parcursul zilei de mâine, va avea viteze mari, în general 45-55 km/h, iar în sudul Banatului și pe litoral, rafale de 60-70 km/h. Și prin Muntenia, Dobrogea și sudul Banatului, vântul mai rămâne intens și în prima parte a zilei de duminică, după care va slăbi din intensitate. Informarea meteo emisă astăzi de ANM vizează astfel de manifestări, din această seară de la ora 22, până duminică la ora 16”, a declarat Romica Jurca, meteorolog al ANM.

 

 

×