x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Meteorolog: Săptămâna viitoare, temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius, iar primele semne ale iernii vor fi în noiembrie

Meteorolog: Săptămâna viitoare, temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius, iar primele semne ale iernii vor fi în noiembrie

21 Sep 2012   •   11:11
Meteorolog: Săptămâna viitoare, temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius, iar primele semne ale iernii vor fi în noiembrie

Primele manifestari ale iernii se vor semnala in luna noiembrie, a declarat, astazi, Florinela Georgescu, director executiv in cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.

"Toamna va fi veni in octombrie, categoric. Este prematur sa spunem de acum daca vom avea sau nu o iarna grea sau blanda. Pe de alta parte, primele semnale pe care le avem in acest moment, arata temperaturi ceva mai scazute decat normalul in luna noiembrie, ceea ce s-ar putea traduce prin aparitia primelor manifestari de iarna in aceasta luna. De multe ori, insa, cand in luna noiembrie au aparut manifestari de iarna, acestea au fost urmate de o perioada cu iarna mai blanda. In niciun caz, nu putem spune ca, daca vedem primii fulgi in noiembrie, in zonele mai joase, nu neaparat la munte, inseamna neaparat ca urmeaza o iarna foarte grea', a explicat Georgescu, potrivit Agerpres.

Specialistul ANM a precizat ca "nu exista semnalul unor fenomene foarte severe, de durata foarte lunga", dar ca in iarna care urmeaza ne putem astepta la aparitia de viscole.

"Trebuie sa se inteleaga faptul ca fenomenele de iarna cele mai severe, respectiv viscolele, nu se intampla la temperaturi foarte scazute, viscolele apar la temperaturi de zero pana la minus 2 grade. Nu pot spune ca, daca estimez un regim de iarna al temperaturilor bland, vom avea o iarna blanda. Trebuie sa ne asteptam ca macar un viscol sa apara in fiecare iarna", a spus meteorologul.

In ceea ce priveste prognoza pe termen mai scurt, Florinela Georgescu a afirmat ca, incepand de saptamana viitoare, temperaturile vor ajunge, din nou, la 30 de grade Celsius.

"In cursul zilei de ieri si astazi a plouat in cea mai mare parte a tarii, ceea ce este un lucru foarte bun pentru ca nu a plouat de mult timp. Asta nu inseamna ca vine o vreme cu adevarat de toamna pentru ca asteptam ca dupa acest episod cu ploaie si frig vremea sa se incalzeasca din nou. Saptamana viitoare, asteptam, cel putin in partea de sud si de vest a tarii, temperaturi care la amiaza se pot apropia si chiar depasi usor 30 de grade, iar precipitatiile vor disparea. In umatoarele zece zile, va ploua foarte putin, mai ales in zonele de munte, in zonele de nord ale tarii", a subliniat Georgescu.

×