x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul chinez susține că guvernul de la Beijing nu le cere companiilor din China să spioneze

Premierul chinez susține că guvernul de la Beijing nu le cere companiilor din China să spioneze

15 Mar 2019   •   11:34
Premierul chinez susține că guvernul de la Beijing nu le cere companiilor din China să spioneze

Guvernul de la Beijing nu cere companiilor chineze să întreprindă activităţi de spionaj, a asigurat vineri premierul chinez Li Keqiang, într-un moment în care gigantul de telecomunicaţii Huawei face obiectul unor suspiciuni în acest sens, în special în SUA, informează AFP.
'Nu am făcut niciodată aşa ceva şi nu o vom face nici pe viitor', a declarat prim-ministrul chinez în conferinţa sa de presă anuală în finalul sesiunii plenare a Adunării Naţionale Populare (ANP, parlamentul chinez). 'Nu ar fi în conformitate cu legislaţia chineză şi nu aşa acţionează China', a adăugat şeful executivului de la Beijing.
Washingtonul încearcă să-şi convingă aliaţii să nu utilizeze echipamente Huawei pentru instalarea reţelelor mobile de generaţia a 5-a (5G), de teama că echipamentele gigantului chinez de telecomunicaţii ar putea fi folosite de către Beijing în scopuri de spionaj.
Beijingul respinge aceste acuzaţii şi săptămâna trecută s-a exprimat în sprijinul plângerii depuse de Huawei împotriva SUA, care au interzis achiziţionarea de echipamente ale companiei chineze de către organele administrative americane.
Washingtonul şi-a sporit presiunea săptămâna aceasta la adresa aliaţilor săi europeni, ameninţând să înceteze cooperarea cu Germania în materie de servicii secrete dacă această ţară va achiziţiona echipamente de la Huawei.
Fondatorul Huawei - unul dintre cei mai buni doi sau trei producători de smartphone-uri pe plan mondial la ora actuală - este un fost inginer în armata chineză.
O lege adoptată în 2017 obligă întreprinderile chineze să coopereze cu guvernul de la Beijing în materie de securitate naţională, aminteşte AFP. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: beijing huawei Li Keqiang