x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza agrometeo. Repaus vegetativ pentru culturile agricole, speciile de câmp și viticultură

Prognoza agrometeo. Repaus vegetativ pentru culturile agricole, speciile de câmp și viticultură

29 Ian 2020   •   14:50
Prognoza agrometeo. Repaus vegetativ pentru culturile agricole, speciile de câmp și viticultură
Sursa foto: NolanBerg11/Getty Images/iStockphoto

Starea de vegetaţie a culturilor agricole, a speciilor de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ pe aproape întreg teritoriul agricol, iar din cauza alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol, izolat, orzul şi grâul de toamnă pot avea probleme, reiese din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 29 ianuarie - 4 februarie.

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi a Banatului, local în nord-vestul, centrul, estul şi sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat sudul şi sud-estul Moldovei, sudul Olteniei şi al Crişanei. Totuşi, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare, izolat apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia şi Crişana, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul şi sudul Moldovei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei.

În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, prognoza relevă faptul că speciile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer, în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare, în special la culturile înfiinţate în perioada optimă. "În acelaşi timp, din cauza alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol, izolat se va putea produce fenomenul de "descălţare" a plantelor de orz şi grâu de toamnă", se arată în prognoză.

La cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor înregistra fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%), iar la culturi, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă în culturile semănate în afara perioadei optime (după data de 1 noiembrie 2019) şi insuficient pregătite pentru rezistenţa la condiţiile de iernare.

Totodată, cultura de rapiţă se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar (4-13 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună şi medie, îndeosebi pe terenurile unde plantele au intrat în iarnă cu o rozetă de 5-8 frunze. Local, în vestul, sudul şi estul ţării, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă, în special pe arealele agricole unde culturile au fost înfiinţate tardiv.

La nivelul întregii ţări, speciile pomi-viticole vor parcurge în continuare starea de repaus vegetativ.

Specialiştii precizează că, pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, ce cuprind: continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii culturilor de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole, precum şi aplicarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa-de-vie.

Din punct de vedere termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 11 grade Celsius, mai ridicată cu până la nouă grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, în aproape toate regiunile.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 1 grad şi 15 grade, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, în timp ce minimele vor oscila între -6 şi 6 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură.

Pe parcursul intervalului de prognoză, vor fi precipitaţii, predominant sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: vremea agrometeo