x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoză agrometeo. Umiditate scăzută la cultura grâului de toamnă

Prognoză agrometeo. Umiditate scăzută la cultura grâului de toamnă

15 Feb 2020   •   18:22
Prognoză agrometeo. Umiditate scăzută la cultura grâului de toamnă

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei şi Moldovei, iar la valori apropiate de optim în Maramureş şi pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia şi Crişana, potrivit prognozei de specialitate emisă de Administraţia Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 15 - 21 februarie 2020.

"Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei şi Moldovei, local în nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat în vestul şi sudul Munteniei, sudul Olteniei şi al Crişanei. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Crişana, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, sudul,sud-vestul, vestul şi sud-estul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul şi sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului", arată prognoza agrometeorologică.

În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, pe ansamblu, culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ, în aproape toate regiunile agricole ale ţării.

Pe fondul regimului termic mai ridicat din aer şi sol, local vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, în special la culturile de toamnă semănate în epoca optimă.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), iar cele tardive, răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%). Rapiţa înfiinţată în perioada optimă pe suprafeţe restrânse îşi va continua înfrunzirea (4-12 frunze), starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se în general medie spre slabă. Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile.

Pe terenurile cu expoziţie sudică, izolat se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi la speciile pomicole timpurii de sâmburoase, arată ANM.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar, în majoritatea regiunilor agricole.

Specialiştii precizează că, pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, ce cuprind: continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii culturilor de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole, efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole fără strat de zăpadă şi cu îngheţ
superficial la sol, precum şi aplicarea îngrăşămintelor organice la pomii fructiferi şi viţa-de-vie şi a celor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

Din punct de vedere termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -3 şi 11 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 9 grade Celsius în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 4 şi 16 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol al ţării, iar cea minimă va fi cuprinsă între -10 şi 6 grade Celsius în aproape toate regiunile, valorile cele mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol.

Pe parcursul intervalului de prognoză vor fi precipitaţii, predominant sub formă de ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: vremea agrometeo