x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Săptămâna eschimoşilor

Săptămâna eschimoşilor

de Sorin Anghel    |    26 Ian 2014   •   22:54
Săptămâna eschimoşilor
Urmează şapte zile de ninsoare. Miercuri şi vineri vor cădea cele mai însemnate cantităţi de precipitaţii. În rest, va ninge slab.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis ieri a doua atenţionare meteo cod roşu din istoria instituţiei, după cea din vara lui 2007. Atunci a fost vorba de caniculă, acum a fost vorba despre viscol foarte puternic, care a atins apogeul ieri după-amiază, între orele 15:00 – 18:00, în sudul judeţului Vrancea, întreg judeţul Buzău şI jumătatea de nord a judeţului Brăila. Acolo, viteza vântului a depăşit 90 km/h, făcând astfel imposibilă orice activitate.

Din cauza ninsorilor şI a viscolului, aproape jumătate de ţară a fost paralizată în week-end. Situaţia nu se va schimba nici în cursul acestei săptămâni, când vremea ca continua să fie la fel de aspră. Ninsorile nu ne vor da pace, astfel ca stratul de zăpadă va fi din ce în ce mai gros, fapt ce va contribui în mod decisiv la îngreunarea traficului rutier în Bucureşti şI pe Şoseaua de Centură a Capitalei. În următoarele zile, vremea se va menţine în general închisă şi rece. Astăzi, aria ninsorilor se va restrânge spre răsărit şi va fi în uşoară amelioare, iar de mâine noapte o nouă undă va aborda ţara noastră începând cu regiunile noastre sudice şi sud-vestice aşa încât poimâine va ninge pe arii relativ extinse, cu precădere în regiunile sudice, unde se va depune un strat nou de zãpadã consistent.

Joi, ninsorile îşi vor pierde din consistenţă, dar nu vor dispărea din peisaj, vrând parcă să ne ţină în priză pentru viscolul aşteptat pentru ziua de vineri, când volumul precipitaţiilor va fi comparabil cu cel din week-end-ul trecut. Sâmbătă şI duminică, temperaturile vor creşte uşor, astfel că ninsorile vor continua să cadă doar la deal şI la munte, în vreme ce în zona de şes se vor transforma pe timpul zilei în lapoviţă.

“Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din Bucureşti, examinarea la proba practică în traseu în vederea obţinerii permisului de conducere din data de 27 ianuarie se suspendă”, a anunţat ieri Georgeta Gavrilă, prefectul Capitalei.

Aeroportul Băneasa a fost deschis pentru a fi folosit ca o alternativă în cadrul Comandamentului de iarnă convocat de viceprim-ministrul Liviu Dragnea. “Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti funcţionează după programul de iarnă. A fost deschis şi Aeroportul Băneasa pentru a operaţionaliza, fiind folosit acest aeroport ca o alternativă. În cursul zilei de sâmbătă au aterizat trei aeronave care nu au putut ateriza pe Otopeni. Au fost redirecţionate spre Băneasa. Cele două aeroporturi se coordonează şi încearcă să menţină traficul în condiţii de iarnă”, a spus Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor.
Râul Bistriţa a îngheţat pe o porţiune de aproape 4 kilometri, fiind pentru prima dată în această iarnă când apare fenomenul de zăpor. Potrivit dispeceratului Comandamentului pentru situaţii de urgenţă, aglomerările de gheţuri se întind de la viaductul de la Poiana Largului şi până la acumularea hidrotehnică de la Poiana Teiului. Grosimea zăporului variază între 10 centimetri şi 1,5 metri, dar pe circa un kilometru distanţă există un canal dezgheţat cu lăţimi de până la patru metri. Din amonte curge apă şi gheaţă pe circa 60 % din cursul râului Bistriţa.

×